RECTIFICARE – Cum ne-ncurcă Bîrlea c-un „a”: Nu Ioan Pop, ci Ion Pop este academicianul care va deveni al optulea cetățean de onoare al Maramureșului

0
580
Ion Pop

DISTINCȚIE. Scrierea de față a fost generată-ntr-o parcare. Consilierul județean Gheorghe Bîrlea, lămuritor. „Ai scris ceva, au copiat toți după tine, dar ai greșit. Ai auzit în plus un „a”. Eu am zis Ion, nu Ioan.”. Nu-s obișnuit să fac reveniri la texte, dar o fac atunci când greșesc (auditiv de data asta – ca să nu pun totul pe seama dicției dificile cauzate de elevația conferențiarului universitar, fost prefect și senator).

 

Informația eronată, pe care o-ndreptăm acum, a fost introdusă în articolul din 31 ianuarie, în care anunțam că vicepreședintelui Academiei Române, filosoful brașovean Alexandru Surdu, îi va fi acordat titlul de cetățean de onoare al județului Maramureș și dezvăluiam că următorul titlu va fi acordat unui alt academician, clujeanul Ioan-Aurel Pop (rectorul Universităţii Babeş-Bolyai), consilierul județean Bîrlea oferindu-se să susțină Laudatio pentru ambii, cel de-al doilea, Pop, fiind propus chiar de el.

 

„În fapt, nu l-am propus pe academicianul Ioan Pop, ci pe academicianul (n.red., în fapt membru corespondent al Academiei Române) Ion Pop, pe considerentul că e născut în Maramureș”, a explicat Bîrlea ceea ce, probabil, a înțeles doar el. I-am spus că eram convins că se referă la Ioan-Aurel Pop, academicianul clujean care are șanse mari să devină președinte al Academiei Române, știind servilismul care plutește ca o boare prin Consiliul Județean, forul care acordă aceste titluri.

 

„Știam că regulamentul prevede ca această distincție să fie acordată unor oameni care au făcut enorm pentru Maramureș, mă scuzați, vicepreședintele Surdu, de exemplu, ce-a făcut? – sunt convins că-n secret, că altfel știam, nu vă-ntrebam”. A răspuns: „Știu, de aceea am îndrăznit să-l propun și pe Pop. Pe Ion Pop. Că-i de-al nostru, de la Mireșu Mare.”

 

Să n-o mai lungim, cuvenita rectificare: al optulea cetățean de onoare al Maramureșului va fi Ion Pop, membru corespondent al Academiei Române (din 26 noiembrie 2015), născut în urmă cu 76 de ani în comuna maramureșeană Mireșu Mare, profesor universitar, teoretician al avangardei literare, poet, critic și istoric literar.

 

A fost decan al Facultății de Litere a Universității “Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, director al Centrului Cultural Român de la Paris (1990-1993), redactor-șef și director al revistei Echinox (1969-1986). Membru al Uniunii Scriitorilor din România, distins de patru ori cu Premiul Uniunii Scriitorilor (1973, 1979, 1985, 2001) și o dată cu Premiul Academiei Române (1985).

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here