REACȚIE – Senatorul Dan Ivan îi solicită ministrului Proiectelor Europene urgentarea accesării fondurilor destinate României

1
244
Dan Ivan

PARLAMENT. În decembrie 2020, Consiliul Uniunii Europene aproba noul Cadru Multianual pentru perioada 2021-2027, precum și un pachet de relansare economică pentru țările membre UE. Finanțarea este una fără precedent, depășind 1,8 trilioane euro, și vizează recuperarea din pandemia generată de COVID-19, dar și politicile prioritare ale Uniunii Europene pe termen lung.

 

România este și ea inclusă în acest exercițiu bugetar, urmând a avea la dispoziție aproximativ 100 de miliarde de euro, bani pentru investiții în diverse sectoare, dintre care circa 20 de miliarde de euro fiind destinați în totalitate segmentului agriculturii și dezvoltării rurale. De la aprobarea acestui nou exercițiu bugetar a trecut mai bine de un an, însă ghidurile de finanțare se lasă așteptate, fapt care întârzie procesul de absorbție a fondurilor europene destinate țării noastre.

 

În acest context, senatorul USR Dan Ivan a adresat ministrului Investițiilor și Proiectelor Europene o interpelare legată de ghidurile de finanțare, solicitându-i totodată urgentarea procedurii de alocare a sumelor destinate comunelor.

 

“Ne aflăm în luna februarie a anului 2022 și nici până în acest moment nu au fost finalizate Ghidurile de Finanțare pentru noul exercițiu financiar 2021-2027. Dezvoltarea comunelor din România, reprezintă un pas extrem de important în creșterea bunăstării la nivel național. Această dezvoltare este posibilă prin accesarea fondurilor oferite prin acest nou exercițiu financiar și prin implementarea de diferite proiecte, pe diferite segmente. Prin urmare, vă rog să îmi răspundeți în scris la următoarele întrebări:

 

Când vor fi lansate Ghidurile de Finanțare pentru noul exercițiu financiar 2021-2027?

 

Care este suma alocată prin AFIR pentru infrastructura rutieră, pentru segmentul cultural, pentru sport și școală, dar și pentru dezvoltarea rețelelor de apă potabilă și a sistemelor de epurare a apelor uzate?

 

Se va aplica strategia de împărțire pe doua submăsuri de finanțare pentru comunele cu până la 2.000 de locuitori și comunele cu peste 2.000 de locuitori?

 

Care va fi suma din exercițiul financiar 2021-2027 alocată pentru fiecare comună în parte?”, se precizează în interpelarea senatorului Dan Ivan.

 

Cadrul financiar 2021-2027 cuprinde 7 capitole bugetare: Piața unică, inovare și sectorul digital; Coeziune, reziliență și valori; Resurse naturale și mediu; Migrație și gestionarea frontierelor; Securitate și apărare; Vecinătate și întreaga lume; Administrația publică europeană.

 

Biroul parlamentar al senatorului Dan IvanATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here