PROTEST EXTREM – Cinci consilieri ai Serviciului de Probațiune Maramureș au intrat în greva foamei

0
446

GREVA FOAMEI – INSTITUȚIE PUBLICĂ. Marți, 19 decembrie 2023, începând cu ora 9.00, cinci consilieri de probațiune din cadrul Serviciului de Probațiune Maramureș au recurs la o forma extremă de protest, intrând în greva foamei, fără întreruperea activității la locul de muncă. Ei se alătură celor peste 100 de colegi din țară, care au intrat deja în greva foamei, unii dintre aceștia, de peste 8 zile, punându-și, în mod real, sănătatea într-o situație de risc major.

 

Această manifestare reprezintă un apel disperat adresat guvernanților care au ales, în mod repetat, să ignore problemele cu care personalul serviciilor de probațiune se confruntă și să refuze punerea în plată a unor drepturi salariale cuvenite, acordate prin hotărâri judecătorești definitive.

 

Deși, în repetate rânduri, s-a adus la cunoștința conducerii Ministerului Justiției că problemele de natură salarială sunt grave și că trebuie găsite soluții în vederea respectării hotărârilor judecătorești, deși s-a comunicat din partea angajatorului (Direcția Națională de Probațiune) că acesta dispune, în buget, de sumele necesare pentru plata integrală a salariilor personalului de probațiune, deși s-au făcut promisiuni în scris și au fost emise ordinele ministrului justiției, această plată nu s-a realizat.

 

Precizăm că solicitările personalului de probațiune nu reprezintă „pretenții“ ori majorări salariale, ci drepturi salariale, care au fost blocate de la intrarea în vigoare a Legii nr. 153/2017, printr-un calcul greșit, drepturi câștigate ulterior și prin hotărârile judecătorești definitive și executorii.

 

Tot în cursul zilei de marți, 19 decembrie 2023, consilieri de probațiune din cadrul mai multor servicii de probațiune din țară s-au deplasat în București, pentru a protesta fizic, în fața factorilor decizionali din Ministerul Justiției și Ministerul de Finanțe. Prin intermediul protestelor, consilierii de probațiune solicită adoptarea măsurilor necesare pentru:

 

  1. Punerea în plată de urgență a tranșei de 35% aferentă eșalonării pe 5 ani a drepturilor salariale restante, obținute prin hotărâri judecătorești;
  2. Punerea în plată de urgență, până cel târziu în data de 22.12.2023, a salariului cu VRS 605,225 pentru luna noiembrie;
  3. Plata diferențelor salariale restante pentru perioada august-octombrie 2023.

 

Lavinia SABĂU, reprezentant PR Serviciul de Probațiune Maramureș



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here