PROCESUL INFINIT – Ce s-a întâmplat cu judecătoarea care s-a îmbolnăvit înainte de a da sentința în procesul în care primarul Cherecheș este acuzat de luare de mită: bonus, alte detalii

0
5451
Cătălin Cherecheș

ANALIZA UNOR FAPTE. Procesul în care primarul municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheș, este acuzat de DNA pentru luare de mită a fost înregistrat la Tribunalul Cluj în urmă cu 5 ani și 5 luni, respectiv în 5 iulie 2016. De la primul termen de judecată, care a fost în 20 octombrie 2016 și până astăzi au fost programate… 64 de termene de judecată, prezidate de doi judecători, cel inițial autosuspendându-se din cauza unor probleme de sănătate.

 

… primele 31 de termene: judecător Boiciuc

 

Suspendarea judecătorului Ioana Nora Boiciuc a survenit la 3 ani și 3 luni de la înregistrarea dosarului penal pe rolul Tribunalului Cluj, după parcurgerea a 31 de ședințe de judecată, audierea tuturor martorilor acceptați și, așa cum au precizat surse judiciare la acel moment, în momentul în care cercetarea judecătorească în acest dosar era aproape finalizată.

 

De asemenea, decizia de autosuspendare a judecătorului Boiciuc, a fost precedată, cu două luni înainte, de o cerere a inculpatului Cherecheș de recuzare a magistratului, pe considerent că aceasta ar fi lipsită de imparțialitate, fiind numită o apropiată a unor procurori din Baia Mare care au exercitat acte de urmărire penală față de Cherecheș.

 

Edilul inculpat a adus în motivarea cererii de recuzare în 2019 a judecătorului Boiciuc faptul că aceasta a participat în 2017, la o petrecere în Baia Mare (ocazionată de aniversarea zilei de naștere a fiicei prim-procurorului de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Maramureș, Florin Deac), eveniment la care au fost prezenți procurorii Bogdan Gabor (membru CSM, fost procuror DNA) și Ioan Ulici (fost șef DNA Maramureș), precum și ofițerul de poliție judiciară Bogdan Macovei (ultimii doi exercitând acte de urmărire penală față de Cherecheș, soldate cu… nimic).

 

De asemenea, Cherecheș a înscris în cererea de recuzare că la respectiva petrecere a fost Simion Bizău, direct interesat în eliminarea din funcția de primar a sa, pe considerent că acesta ar fi candidatul PNL Maramureș la Primăria Baia Mare (un neadevăr, desigur, candidatul PNL fiind Mircea Cirț). Cererea de recuzare a judecătorului Boiciuc (care s-a dus la petrecere pentru că era în Baia Mare și a fost colegă de facultate cu procurorul Deac) a fost respinsă după audierea acesteia, însă și-a atins scopul. În proces, au urmat 3 termene amânate și apoi decizia de suspendare a judecătorului Boiciuc pe considerente de sănătate, care a intrat în vigoare în 8 aprilie 2019.

 

Judecătorul Boiciuc a intrat pe concediu de boală (surse judiciare au precizat că aceasta avea probleme de sănătate grave) și fost înlocuită în 6 iunie 2019 cu alt judecător al Secției Penale a Tribunalului Cluj, judecătorul Mihai Gîlcă (fost președinte al Judecătoriei Gherla și fost judecător la Curtea de Apel Alba Iulia).

 

Să lămurim o problemă, pentru că s-a speculat mult pe subiectul intrării în concediu de boală a judecătorului Boiciuc chiar înaintea pronunțării hotărârii în acest dosar: aceasta a revenit în magistratură, însă a fost pe concediu de boală, în incapacitate temporară de muncă, în perioada 8 aprilie 2019 – 9 octombrie 2020 (un an și jumătate).

 

… următoarele 33 de ședințe: judecător Gîlcă

 

Revenind la procesul în care DNA l-a trimis în judecată pe primarul Cătălin Cherecheș pentru luare de mită (unul dintre ele), de la preluarea sa de judecătorul Mihai Gîlcă acesta, conform recomandărilor CEDO, acesta a readministrat toate probele. În alte… 33 de ședințe de judecată.

 

Din 17 mai 2021 nu mai administrează nimic. Tot de atunci, judecătorul Gîlcă a acordat 7 termene pentru pronunțarea sentinței (numită soluție, în limbaj de specialitate) și tot atâtea amânări și reprogramări a pronunțării sentinței. Ultima a avut loc luni, 6 decembrie 2021, când judecătorul a amânat pronunțarea sentinței pentru 29 decembrie 2021.

 

Dacă doriți o anticipare, n-avem, dar analizând logica acestui proces aparent infinit, în care DNA l-a acuzat pe primarul Cherecheș că a luat șpagă 30.000 de lei de la Cristian Șpan (fost președinte al echipei de fotbal și interpus al lui Cherecheș în conducerea trustului de presă eMaramureș, metamorfozat în denunțător DNA), în 29 decembrie ar trebui să se amâne din nou. Ce ți-e 7 (amănări a pronunțării), ce ți-e 8? În plus vine Revelionul, Anul Nou, La mulți ani!-urile, se pregătesc frapierele, artificiile, fripturile, vinurile, finețurile, lumea e ocupată cu cadouri… Ce atâta grabă, zău așa.

 

De 5 ani și 5 luni se judecă ceea ce DNA a prezentat ca fiind un flagrant (infracțiune descoperită în momentul săvârșirii ei, adică o evidență).

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here