PRECIZARE – Senatorul Cristian Niculescu-Țâgârlaș: Condamnarea României de CEDO în speța revocării lui Kovesi duce la schimbări legislative

0
539
Cristian Niculescu Țâgârlaș

REVOCAREA CARE SCHIMBĂ LEGI. România a fost condamnată de Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) pentru încălcarea drepturilor omului în cazul revocării fostului procuror-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi. Magistrații europeni au constat în unanimitate încălcarea de către România a două articole din Convenția pentru apărarea drepturilor omului și libertăților fundamentale.

 

Senatorul maramureșean Cristian Niculescu-Țâgârlaș (PNL) a fost unul dintre cei care au lucrat la elaborarea unui punct de vedere aferent condamnării statului român de către CEDO. “Am colaborat cu onorații mei colegi senatori din PNL și din USR PLUS din comisiile Juridică și de Constituționalitate pentru adoptarea punctului de vedere solicitat de Ministerul Afacerilor Externe (n.red., care trebuie să-l transmită către Comitetul de Miniștri din Consiliul Europei).

 

Concluzia hotărârii în cauza Kovesi împotriva României a fost că trebuie modificată legislația astfel încât numirile și revocările magistraților să fie analizate de instanțele de contencios administrativ, instanța verificând atât legalitatea, cât și temeinicia propunerii de revocare din funcție a magistraților”, a precizat senatorul maramureșean.

 

Punctul de vedere al celor două comisii parlamentare a fost de a recunoaște lacunele din sistemul judiciar și al legislației, afectate negativ de modificările legislative din perioada 2017-2019 (când la guvernare era PSD), și de a preciza că deja Ministerul Justiției lucrează la modificarea Legii privind statutul judecătorilor și procurorilor (cu precădere la procedura de revocare din funcție).

 

“Consolidarea independenței magistraților din România și a statului de drept trebuie să continue, iar soluții legislative pentru evitarea unor astfel de condamnări la CEDO trebuie să se regăsească în proiectele de lege propuse de Ministerul Justiției. Voi analiza, în mod obiectiv și echilibrat, viitoarele legi ale justiției și voi formula, acolo unde va fi cazul, amendamente, pentru a nu mai ajunge în situația inacceptabilă de condamnare a României la CEDO”, a mai precizat senatorul Cristian Niculescu-Țâgârlaș.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here