OLIGARHII – O INVESTIGAȚIE 2MNEWS – Drumul banilor: cine și cât a investit în ultimii 15 ani pentru ca Romaltyn să extragă prin cianurare aur din pirită

2
1916

ROMALTYN BAIA MARE 2020. Ne scuzați, o să deranjăm puțin liniștea economică maramureșeană vorbind despre Romaltyn Mining SRL din Baia Mare, dar sper să ne puteți ierta în timpul acestei vieți. Pentru cei care n-au fost pe Planetă în ultimii 15 ani, Romaltyn este fosta Transgold, firma care deține fosta uzină “Aurul”, companie specializată în prelucrarea deșeurilor miniere și valorificarea conținutului de aur și argint al acestora și care și-a câștigat notorietatea internațională negativă în urma accidentului ecologic de proporții, cu cianuri, din anul 2000.

 

Cât au pierdut de la înființarea firmei

 

În perioada 2006-2019, în cei 15 de existență, firma Romaltyn Mining SRL din Baia Mare a raportat pierderi totale de peste 168 de milioane de lei (exact: 168.238.977 de lei, echivalentul la cursul valutar mediu BNR al perioadei – 3,9634 lei/euro – a 42,44 milioane de euro). Practic, media pierderilor financiare raportate de Romaltyn depășește 2,8 milioane de euro pe an. De 15 ani, an de an.

 

Cine își permite să suporte această pagubă perpetuă și, mai ales, de ce? Am căutat și găsit răspunsurile și nu le secretizăm, însă înaintea acestora să aflăm unde are datorii Romaltyn? Conform unei explicații dată 2mnews, în 2018, de directorul economic Ovidiu Opriș, firma, care are activitatea productivă sistată, are datorii la acționari. Iar pierderile financiare înregistrate la Finanțele din România vin din reevaluarea anuală a acestor datorii (prin calcularea diferenței de curs valutar, raportată la dolarul american).

 

La aceste pierderi din activitatea economică (mai exact din inactivitatea economică), Romaltyn are înregistrate datorii de aproape 230 de milioane de lei (echivalentul a 46,66 milioane de euro). Numai în ultimii 2 ani, datoriile au crescut cu 33 de milioane de lei.

 

Acum, pentru orice observator care înțelege un gram de economie: faceți o comparație între pierderile financiare raportate și datorii (scădeți salariile și cheltuielile de funcționare estimate) și veți observa că acestea sunt aproximativ egale. Acum înțelegeți de unde vin banii pentru menținerea în viață a unei firme care doar anul trecut a încheiat cu o pierdere de peste 17 milioane de lei: de la acționari.

 

Mai simplu spus, acționarii împrumută firma, an de an pentru a plăti salarii (au 26 de angajați în Baia Mare) și cheltuieli de funcționare/reprezentare. De ce? Urmează explicația, înaintea acesteia, însă, să aflăm cine sunt acționarii Romaltyn Mining?

 

Cronologia stăpânilor

 

În 2006, KazakhGold (controlat de familia kazahă al lui Kanat Assaubayev) și grupul minier britanic Oxus Gold au achiziţionat (în proporție de 50%-50%) activele Transgold Baia Mare, firmă aflată în lichidare, transformând-o în Romaltyn Mining și Romaltyn Exploration, firme controlate prin Romaltyn Limited, un joint-venture înregistrat în orășelul Douglas din paradisul fiscal Isle of Man, la o adresă la care mai sunt înregistrate alte 15 firme.

 

În anul 2007, KazakhGold a finalizat cumpărarea treptată a pachetului de 50% din acţiuni deţinut de compania britanică în joint venture-ul Romaltyn Limited și a devenit unicul proprietar. Doi ani mai târziu, în 2009, Polyus Gold, cel mai mare producător de aur din Rusia, deţinut de miliardarul rus Mihail Prokhorov, a cumpărat de la familia Assaubayev 50,1% din KazakhGold, pentru 269 milioane de dolari, însă kazahii au continuat să controleze Romaltyn Baia Mare, prin AltynGroup, păstrând 65% din firmele din Baia Mare.

 

În aprilie 2012, Prokhorov, ajuns, prin Polyus Gold International Limited, unic acționar, vinde Romaltyn Limited, cu 20 de milioane de dolari, companiei SAT&Company din Kazahstan (înregistrată în British Virgin Islands) și controlată de miliardarul kazah Kenes Rakishev (foto mic dreapta, partener de afaceri cu Timur Kulibayev, ginerele fostului președinte Kazahstanului Nursultan Nazarbaev, care a demisionat în martie 2019 din prima funcție din stat).

 

Un an mai târziu, în aprilie 2013, în acţionariatul companiei Romaltyn Limited a intrat şi fondul de investiţii Fribourg Capital Investments, controlat de fostul premier al Republicii Moldova, Ion Sturza, care a anunțat că deține 49% din capitalul social al firmelor Romaltyn, precum și controlul operaţional al proiectului din Baia Mare.

 

Sturza, fost director general adjunct al grupului Rompetrol, a mai lucrat cu Kenes Rakishev și a fost inclus în afacerea din Baia Mare pentru a reuși să demareze prelucrarea deșeurilor miniere. În urma unui conflict administrativ, însă, purtat cu administrația municipiului maramureșean, activitatea de extracție a fost blocată în instanță.

 

În decembrie 2017, Sturza este scos din ecuație, după ce Romaltyn a pierdut definitiv procesul care viza anularea Hotărârii Consiliului Local Baia Mare, luată în 2010, care viza o interdicţie de construire până la aprobarea planurilor urbanistice zonale (PUZ) – context în care pentru Romaltyn a devenit imposibilă obţinerea autorizaţiei de construcţie pentru lucrări suplimentare de investiţii în perimetrul uzinei de prelucrare a deșeurilor miniere.

 

Așadar, în decembrie 2017 Romaltyn Limited (care deține Romaltyn Mining SRL) intră în totalitate în proprietatea BTA Bank JSC, o bancă din Kazahstan cu sediul central în Almaty, controlată… tot de miliardarul Kenes Rakishev (deține 93,28% din acțiunile băncii), cel care și până atunci deținea controlul (51%), însă prin firma kazahă SAT & Company. De la acel moment, oligarhul hazah Rakishev deține controlul firmelor din Baia Mare prin banca din Kazahstan.

 

Recent (pentru că nu e campanie electorală doar în România, ci și, de exemplu, în SUA), presa americană pro-Trump a făcut publică o fotografie a lui Joe Biden (principalul contracandidat al lui Trump) alături de prim-ministrul Kazahstanului Karim Massimov și… Kenes Rakishev – precizându-se că Binden s-a întâlnit regulat cu Rakishev pentru a-i facilita acestuia investiții în New York și Washington și a-i media achiziția unei companii miniere din Nevada.

 

Dar să lăsăm influențele internaționale ale lui Rakishev și să conchidem: compania Romaltyn Mining, manageriată de Artur Czigler (director general) și care deţine la Baia Mare o uzină de tratare a minereului aurifer cu o capacitate anuală de 2,5 milioane tone (care însă nu este operaţională), este controlată de miliardarul kazah Kenes Rakishev, printr-o bancă al cărei sediu central e în Almaty (Kazahstan) și care are subsidiare în Belarus, Ucraina și Kârgâzstan.

 

De ce se întâmplă asta

 

… în principal, pentru că observați, Rakishev și-a recuperat banii (în decembrie 2017, în urma vânzării participațiunii către BTA Bank), dar tot el deține Romaltyn (deținând banca). Apoi, vorbim despre principala miză: Romlatyn încă are valide 4 licențe de exploatare a produsului rezidual minier, toate în Baia Mare, pentru: Iaz de decantare-Flotatia centrală, Iaz de Decantare-Meda, Iaz de decantare-Aurul Săsar, Uzina de preparare Aurul SA.

 

Sigur, în contextul în care oficialii Romaltyn au precizat că nu iau în calcul o eventuală mutare a uzinei de preparare, această strategie nefiind viabilă economic, implicit în lipsa unei autorizaţii integrate de mediu, exploatarea piritelor aurifere (pe care Romaltyn și-a exprimat intenția de a le prelucra prin metoda cianurării) nu poate fi demarată. Dar în lumea oligarhilor, nimic nu se pierde, totul se tranzacționează. Poate odată, cândva… Pentru că piritele aurifere sunt încă acolo, nu le ia nimeni.

 

GRUPUL de INVESTIGAȚII 2mnews

 ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here