OFICIAL – DNA: S-a clasat doar o parte din dosarul lui Cătălin Cherecheș, primarul este urmărit penal pentru luare de mită în formă continuată

0
995

PRECIZĂRI. După ce primarul Băii Mari, Cătălin Cherecheș, a anunțat că, din lipsă de probe, DNA a clasat dosarul din anul 2013 (în care era acuzat de comiterea infracțiunilor de abuz în serviciu, luare de mită în formă continuată, efectuarea de operaţiuni financiare/acte de comerţ incompatibile cu funcţia, instigare la abuz în serviciu și trafic de influenţă), instituția anticorupție a precizat, la cererea agenției naționale de presă (Agerpres), că a clasat dosarul doar pentru o parte din faptele reţinute în seama primarului, însă ancheta continuă pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită în formă continuată.

 

Dosarul respectiv a fost început în anul 2013 de DNA Cluj, primarul Cherecheş fiind trimis în judecată în 19 septembrie 2018, pentru mai multe infracţiuni săvârşite în calitate de primar. În acest moment, dosarul se află pe rolul Tribunalului Maramureş, în procedura de cameră preliminară (următorul termen de judecată fiind în 16 septembrie 2019). Să vedem ce înseamnă asta, pe înțelesul tuturor…

 

Analizând cele două reacții (Cherecheș și DNA)

 

1) Primarul Cherecheș a spus, voluntar, o jumătate de minciună, sau doar o jumătate de adevăr, cel mai probabil din două motive: pentru a translata presiune publică în acest proces în care este acuzat de DNA de comiterea unor fapte de corupție (nu e singurul proces cu aceste capete de acuzare, repet) și pentru a crea un major impact emoțional al anunțului său privind o nouă candidatură a sa pentru funcția de primar, în 2020.

2) În dosarul acestei spețe, început în 2013 și finalizat în toamna anului trecut prin trimiterea în judecată a primarului Cherecheș, DNA a renunțat la acuzații privind o serie de infracțiuni pentru care l-a cercetat, pentru că i-ar fi fost greu să se le probeze în fața magistraților (exprimarea exacta privind motivația fiind: “pe care pe motiv că fapta nu există, respectiv fapta nu e prevăzută de legea penală ori nu a fost săvârşită cu vinovăţia prevăzută de lege”). În schimb, dosarul continuă în instanță, DNA păstrând acuzația împotriva lui Cherecheș de luare de mită în formă continuată.

 

Practic, în privința lui Cherecheș (foto mic stânga), doar asta vor judeca magistrații: dacă primarul a luat mită în formă continută (la restul acuzațiilor inițiale, DNA renunțând). Acuzele la care s-a renunțat (în privința lui Cherecheș și cu referire doar la acest dosar) sunt: abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite, instigare la abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite, trafic de influenţă în formă continuată și efectuarea de operaţiuni financiare ca acte de comerţ incompatibile cu funcţia pe care o îndeplineşte.

 

Modul neadevărat (mincinos) în care primarul primarul Cătălin Cherecheş a prezentat clasarea dosarului DNA, acredita ideea că DNA ar fi renunțat total la acuzațiile dosarului din 2013 pentru că faptele din acest dosar nu există. În fapt, DNA a renunțat la o parte din acuzațiile din respectivul dosar, care continuă să fie judecat pentru o infracțiune gravă pe care ar fi săvârșit-o primarul Cherecheș: luare de mită în formă continuată. Subliniere: DNA continuă acest proces împotriva lui Cherecheș pentru luare de mită în formă continută.

 

De asemenea, Cherecheș a mai fost trimis în judecată de DNA în mai 2016, fiind acuzat tot de săvârşirea infracţiunii de luare de mită în formă continuată (acest dosar este judecat la Tribunalul Cluj și are următorul termen de judecată în 5 septembrie 2019).

 

Cătălin VISCHI

 



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here