CONFLICT ETNIC FORȚAT ÎN BAIA MARE – Viceprimarul Pap (UDMR): Sunteți singurul jurnalist cu care am vorbit, noi am încercat să nu escaladăm conflictul

12
10113
Pap Zsolt István și Cătălin Cherecheș

SĂRBĂTOAREA CASTANELOR BAIA MARE. În Baia Mare, în preajma Sărbătorii Castanelor, joi, 22 septembrie, primarul municipiului, Cătălin Cherecheș, a dispus, în urma unui “control pe teren”, ca toți comercianții de kürtőskalács (cozonacul secuiesc, marcă înregistrată la nivel european) să posteze denumirea produsului în limba română și să arboreze steagul României pe standul lor.

 

În ziua următoare, viceprimarul UDMR Pap Zsolt István a răspuns la solicitările comercianților maghiari, care au reclamat faptul că decizia primarului îi face să se simtă ca niște cetățeni de mâna a doua în condițiile în care doar cetățenii de etnie maghiară au fost obligați să arboreze steagul românesc, nu și comercianții români, dispunând ca aceștia să scoată de pe standuri steagurile naționale atâta timp cât decizia nu este una unitară (adică una care să oblige toți comercianții să arboreze drapelul național).

 

În urma deciziei lui Pap, Cherecheș a anunțat că îi va retrage toate atribuțiile viceprimarului UDMR. Este pentru prima dată când un viceprimar al Băii Mari iese din front, anulând o decizie a primarului Cherecheș. Până în acest moment, Cherecheș nu a redactat/trimis documentul intern de retragere a atribuțiilor viceprimarului UDMR, pe care tot el l-a propulsat în această funcție pentru a se asigura și cu voturile etnicilor maghiari din Baia Mare.

 

Considerații

 

Conflictul etnic, forțat de primarul municipiului Baia Mare, care și-a câștigat mandatele de edil și datorită înțelegerilor politice cu UDMR, care nu și-a numit contracandidat la alegerile locale și și-a declarat public susținerea pentru candidatul Cherecheș, primind de fiecare în schimb, inclusiv în 2020, un post de viceprimar, este unul fals până în măduva oaselor politice, Baia Mare fiind un oraș în care cele două etnii (română – majoritară și maghiară – minoritară) au conviețuit mereu în bună înțelegere (foarte multe familii fiind mixte etnic).

 

Care este cauza acestei escaladări forțate? Primarul Cherecheș a jucat cartea naționalistă, sperând ca în acest fel să recâștige o parte a voturilor pierdute între ultimele trei exerciții electorale, el scăzând de la 44.239 voturi (86,03%) la 17.039 voturi (40,31%) în perioada 2012-2020. A jucat-o prost, pentru că la ultimele alegeri, cele din 2020, Cherecheș a fost impus electoral ca primar datorită voturilor maghiarilor din Baia Mare, care au înclinat balanța în favoarea sa în disputa cu candidatul PNL, antreprenorul Mircea Cirț (11.599 voturi).

 

O analiză rațională făcută post-alegeri de 2mnews indică faptul că edilul care controlează din 2011 municipiul Baia Mare ar fi pierdut alegerile fără înțelegerea cu UDMR, sau dacă opoziția ar fi avut un singur candidat (Cirț + voturile care au mers către principalul partid de opoziție, USR, și spre PMP au avut mai multe voturi decât Cherecheș, aflat pe un evident trend descendent).

 

Din această perspectivă, a îndepărtării lui Cherecheș, care până de curând poza electoral într-un personaj conciliant etnic, deși nu e, el fiind un individ extrem de conflictual, nu doar politic, decizia fără precendent în Baia Mare, a retragerii sprijinului politic al viceprimarului principalei minorități din oraș, este unma complet greșită electoral. Sigur, Cherecheș marjează pe cartea naționalismului de tip AUR, sperând ca electoratul acestora să fie mai numeros decât cel al deja pierdutului electorat al maghiarimii. Dar nu e (cel puțin nu în Baia Mare – argument: scorului electorale ale celor două partide, UDMR și AUR).

 

Ce spune Pap

 

Viceprimarul Pap Zsolt István a declarat pentru 2mnews că această dispută, care deocamdată este una la nivel declarativ, nefiind emis actul oficial al retragerii atribuțiilor, este unul artificial. “Nu am aruncat niciun steag al României de pe niciun stand (n.red., așa cum a declarat public Cherecheș). Această situație este una forțată, încercând să se alimenteze un conflict etnic într-un oraș în care niciodată nu a fost vorba de așa ceva.

 

Sunteți singurul jurnalist căruia îi dau o declarație. Noi am făcut un comunicat public după evenimentele de joi (n.red., când primarul a dispus arborarea stegurilor naționale pe tonetele de vânzare a cozonacului secuiesc), nu am reacționat, încă, în privința declarațiilor primarului de sâmbătă. Așteptăm să vedem dacă se și pun în practică, încă nu am primit niciun document oficial prin care să mi se retragă atribuțiile desemnate tot de primar.

 

Eu sunt un om conciliant și democrat și când am fost la standuri, comercianții maghiari mi s-au plâns că se simt discriminați, ca niște cetățeni de mâna a doua, fiind singurii care au fost obligați de primar să arboreze steaguri naționale și denumirea produsului în limba română, deși nu cred că există un băimărean care nu știe ce înseamnă kürtőskalács și, de asemenea, nu cred că sunt foarte mulți deranjați de modul în care este înscris acest produs, el fiind o marcă înregistrată la nivel UE.

 

Prin decizia aceasta – practic, le-am spus comercianților că nu sunt obligați să arboreze drapelul național în condițiile în care nu toți comercianții, ci doar cei de etnie maghiară au fost obligați să o facă, repet, nu am dat jos niciun steag național – am vizat doar o revenire la normalitate, apreciată de cea mai mare parte a comunității maghiare din Baia Mare”, a declarat, pentru 2mnews, viceprimarul Pap.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

12 COMENTARII

  1. Kurtoskalcs revine. Acum cu mai mult rosu-galben-albastru. Omul doar rarerori si pentru scurt timp e linistit, el cu el, in rest pare unul cu personalitate multipla. Poate explica un psihiatru aceste reactii.

  2. „Dușmanul dușmanului meu îmi e prieten”- așadar îl susțin în acest act. Maghiarii ar trebui eliminați și din Parlament asemeni și refugiații din India de origine nomadă. Altfel, cum le spuneam și altora, nu consider valabil art.1 al Constituției cum că România e țară unitară, INDEPENDENTĂ, suverană, sau cu ceea ce scrie în al.3 al art.1.

  3. Căcaturi politice ,să-și vadă de treabă fiecare ,nu mai învrăjbiți lumea că sunt puțini prosti care vor pune botul! Când v-ați pupat bot in bot pe la tot felul de sindrofii a fost ok? Daca pe tabla scrie Baia Mare și Nagy Bania ce este așa mare filosofie să scrie kurtos colacs și cozonac secuiesc ? Vedeți a de treabă și de scaunele voastre politice amândoi,că vă luați banii de pe spatele celor pe care-i învrăjbiți!

  4. Rusine primare Chereches-Rotar, rusine!
    Rusine pentru manipularea grosolana a populimii, rusine pentru teme false livrate publicului! RUSINE!!!
    Rusine pentru toate BALIVERNELE si teatrul ieftin pe care-l practici!
    RUSINE!!!

  5. Bine a făcut Cherecheș! Cum mama dracului vii în România și scrii numai în ungurește și în limba Română nu?
    Știți ceva?
    Trăiască Legiunea și Căpitanul!

    • Sa traducem și:
      – churros = tuburi, țevi
      – hot dog = câine fierbinte
      – hamburger = sandviș cu șuncă de porc
      – cremwurst = cârnați nemțești
      – whiskey = pălincă americană
      – BMW = dacie nemțescă
      etc., ș.a.m.d., ca să fim și mai ridicoli. Astea sunt problemele stringente în Baia Mare, puți-v-ar gunoiul la nare. Baia Mare mai apare la știrile naționale doar cu scandaluri ca subiect de caterincā.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here