CUCU ȘI PUPĂZA – Cum, de la cine, cu cât și pentru ce s-a-mprumutat bogatul fost șef al Consiliului Județean Maramureș, actualul deputat Gabriel Zetea (PSD)

1
4000
Gabriel Zetea

CREDITORI DEZINTERESAȚI. Deși președintele PSD Maramureș, fost președinte al Consiliului Județean Maramureș și actual deputat, Gabriel Valer Zetea, are în bănci aproape o jumătate de milion de lei și undeva sub saltea (pentru că suma nu figurează în conturile bancare declarate) mai are vreo 700.000 de lei primiți ca dar de nuntă (bani neimpozabili în această țară bogată, care nu mai știe ce să facă cu banii), în anul pandemic 2020 a fost nevoit să se… împrumute.

 

Nu l-au lăsat în nevoie…

 

Zetea susține că anul trecut (nu se știe exact când) a fost într-o nevoie financiară atât de mare încât a trebuit să împrumute circa 243.200 de lei de la trei cetățeni, bani pe care ar fi trebuit să-i ramburseze până la sfârșitul anului. Bine, cele 3 persoane nu sunt chiar rupte-n fundul financiar, așa că l-au împrumutat cu mare drag și absolut dezinteresat pe pesedistul care pe atunci era președintele Consiliului Județean Maramureș.

 

Cei trei mecena administrativi sunt: Florin Sandu Nemeș (patronul de la Mega-Instal SRL, firmă cu cifră de afaceri de peste 3,3 milioane de lei), Bodnár Miklós  József (patronul de la Electrotrend SRL, firmă cu cifră de afaceri de 1,5 milioane de lei) și Ioan Mihai Ștefan Marc (patronul de la Sebi Marc, firmă cu cifră de afaceri de 24 de milioane de lei).

 

Primii doi l-au împrumutat pe președintele CJ Maramureș, pesedistul Zetea, cu aceeași sumă, de parcă ar fi o cotizație la un fond financiar, respectiv 72.600 de lei, iar cel de-al treilea, mai avut, Regele asfaltărilor din Maramureșul voievodal, l-a împrumutat cu 20.000 euro (echivalentul a aproximativ 100.000 lei).

 

Ce-a făcut Zetea cu banii

 

După ce a luat banii ăștia împrumutați cu greu, Zetea i-a dat împrumut lui Vasile Zetea (tatăl său, patronul firmei Vavir Zetea Trans SRL, din satul Viile Apei – oraș Seini, în care este asociat cu mama sa, Virginica Zetea). Dacă vă gândiți că părinții pensionari ai fostului președinte al CJ Maramureș erau în mare nevoie, vă înșelați, firma familiei fiind una prosperă și de mare succes la contracte cu… instituțiile statului, c-așa-i în tenisul administrativ autohton.

 

De exemplu, cu Direcția de Protecție a Copilului din Satu Mare (instituție în subordinea CJ Satu Mare), doar în 2019 (când firma pensionarilor părinți ai președintelui CJ Maramureș a raportat o cifră de afaceri record, de peste 11 milioane de lei) a făcut afaceri de peste 300.000 de lei. Le-a vândut sătmărenilor, de acolo, de la buticul din metropola Seini, orice: zacuscă, păstăi la borcan, detergent, gem, mazăre, pateu, biscuiți, morcovi, nelipsitele eugenii, cus-cus, conserve de pește, ouă, brânză topită, mă rog, ce le-a trebuit copilașilor.

 

Sigur, contractele de acest tip (cu Direcția pentru Protecția Copilului Satu Mare, cu Spitalul din Negrești Oaș – de unde provin majoritatea drumarilor care au contracte cu CJ Maramureș) sunt ancestrale, cadru (cu bătaie lungă). Apoi, în anul pandemic 2020, când lumea era concentrată să se mențină în viață și mai puțin atentă la sifonarea banilor publici, tot firma pensionarilor părinți ai lui Zetea din satul Viile Apei a fost cea care a livrat Primăriei locale, din Seini, controlată de amica la cataramă a pesedistului Zetea, pesedista Gabriela Florica Tulbure, orice a găsit pe rafturi: măști de protecție, mănuși de unică folosință, spirt, pahare și căni de vin și țuică, coșuri de pâine (pentru sala de nunți din satul Săbișa, care aparține de Seini), alimente și dezinfectanți, degresanți, detergenți (liceului agricol din orășelul rural).

 

Fiind stare de urgență/alertă cauzată de pandemie, cele mai multe contracte au fost livrate prin încredințare directă. Adică, așa-numitele contracte cu dedicație, că tot era an pandemic și… electoral (cu două alegeri, locale și parlamentare). Un an pandemic, dar, așa cum ați văzut mai sus, extrem de benefic pentru buticul pensionarilor părinți ai celui care pe atunci era președinte al Consiliului Județean Maramureș.

 

… și i-au mai crescut două terenuri, așteptăm penthouse-ul

 

Și dacă tot a fost 2020 un an benefic, Zetea și-a cumpărat încă două terenuri intravilan în Seini (care totalizează 2.817 mp), pentru că-n anul anterior a avut o medie a indemnizației (plătită din bani publici) de 13.640 de lei/lună în mână (adică net), ca orice bugetar care-și impune singur leafa (indemnizația).

 

Omul a câștigat în 2019 suma de 164.268 de lei (zice în declarația de avere de la închierea mandatului dată în octombrie 2020), iar 2020 a încasat 163.700 lei (zice în declarația de avere de la intrarea în Camera Deputaților, din 18 ianuarie 2021), ca orice pesedist bugetar, plătit din taxele și impozitele impuse privaților de alți bugetari. Bugetar, dar descurcăreț.

 

Evident, pentru declararea penthouse-ului (în care locuiește și în care și-a filmat și clipul electoral-lacrimogen-manipulator, prost făcut, a și pierdut alegerile locale din postură de mare favorit, fiind bătut cu cureaua de la ceas de mai tânărul liberal Ionel Bogdan) avem de așteptat ceva vreme.

 

Scrierea aceasta este un alt argument al sloganului politic-administrativ al politrucilor cinstiți care cad mereu în picioare, chiar și atunci când pierd: a luat, dar a și dat. Pentru că Zetea, deși avea, a luat (împrumutul), dar l-a și dat (împrumutul) – nu înapoi, ci altcuiva. Asta înseamnă să fi social-democrat: să-ți pese de nevoile celorlalți. Și dumneavoastră tot în penthouse, tot în penthouse?

 

Cătălin VISCHIATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here