INIȚIATIVĂ – Deputatul Brian Cristian: Oprim conducătorii sportului să se premieze cu bani publici prin propria semnătură

0
320

INTEGRITATE & TRANSPARENȚĂ. Deputatul USR PLUS Brian Cristian a depus o inițiativă legislativă care vizează integritatea și transparența la nivelul federațiilor sportiv care astăzi a primit raport de adoptare din partea Comisiei juridice și în curând se va supune la vot în plenul Senatului și mai apoi la Camera Deputaților.

 

Practic, legea îi va obliga pe președinții, vicepreședinții, secretarii și trezorierii federațiilor sportive naționale să depună declarațiile de avere și de interese, la fel ca orice alt conducător de instituții publice.

 

„Din păcate, e o modă în România ca președinții de federații sportive să se premieze cu propria semnătură. Avem exemple din trecut, precum Mircea Sandu sau Mitică Dragomir, care se premiau singuri pentru calificările naționalei. Sau cazul mai recent, cel din 2020, în care ministrul sportului Eduard Novak și-a dat o primă de 75.000 de euro, atunci când ocupa funcția de președinte al Federației Române de Ciclism.

 

Acestea sunt organizații private, dar sunt de interes public. Cu câteva excepții, federațiile se finanțează aproape în totalitate din fonduri publice și o mare parte dintre acestea administrează baze sportive construite tot din fonduri publice. Tocmai de aceea, e necesar ca persoanele din conducerea acestor instituții să fie integre, transparente și imparțiale.

 

Așadar, mi-am început săptămâna la Comisia juridică a Senatului, unde am susținut inițiativa legislativă privind integritatea în exercitarea funcțiilor și demnităților publice, dar și Legea care reglementează organizarea și funcționarea Agenției Naționale de Integritate.

 

Legea noastră a primit avize favorabile de la toate comisiile până în prezent și urmează să fie votată în Senat, iar apoi să vină la vot și la Camera deputaților.

 

E timpul pentru un sport curat! Având în vedere că Ministerul Sportului nu are control asupra modului în care sunt aleși conducătorii federațiilor și că aceștia au acces la fonduri publice, pare de bun simț să ne folosim de ceea ce am învățat de la nivel european, prin mecanisme precum MCV și GRECO: Oricine lucrează, are acces sau control asupra banului public, are datoria să elimine orice suspiciune și să-și depună declarațiile de avere și de interese”, a declarat deputatul Brian Cristian.

 

Biroul parlamentar al deputatului Brian Cristian



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here