O AMENINȚARE PENTRU TRECĂTORI – Senatorul Dan Ivan solicită Primăriei Baia Mare punerea în siguranță a sediului REMIN

0
512
Dan Ivan

CLĂDIRILE ABANDONATE. Abandonate de autorități, tot mai multe clădiri din Baia Mare reprezintă o amenințare la adresa trecătorilor. Fațadele crăpate de intemperiile vremii, pereții scorojiți și zidurile din care se desprind bucăți de cărămidă și mortar decorează peisajul cotidian, într-un oraș în care întâlnim doar învingători. Așa ni s-a spus, noi așa credem. De aceea ne dorim ca municipalitatea să ia atitudine față de pericolul pe care anumite clădiri, chiar emblematice ale orașului, îl prezintă atunci când trecem prin fața lor.

 

Fostul Palat Episcopal are zidul principal prăbușit, din Claustrul Minoriților sau Hotelul Minerul cad frecvent bucăți de tencuială, iar acum e rândul sediului defunctei Companii REMIN să pună în pericol viața pietonilor. Aflată în zona centrală a orașului, clădirea a intrat în degradare, după abandonarea sa de către proprietar, acum singura opțiune rămasă fiind descompunerea lentă, dar sigură. Zilnic, constatăm că bucăți mari de tencuială și porțiuni de zid se prăbușesc pe trotuarul din față sau în parcarea învecinată, fără ca autoritățile responsabile să ia vreo măsură.

 

În urma numeroaselor solicitări venite din partea băimărenilor, senatorul USR-PLUS, Dan Ivan, a adresat o sesizare Poliției Locale Baia Mare, cerând protejarea pietonilor.

 

Oamenii se miră, presa scrie, dar nu se întâmplă nimic. Este un obiectiv arhitectural important pentru Baia Mare, iar până la achiziționarea acestuia de către municipalitate, așa cum se tot discută de vreo 15 ani, el trebuie supus unui proces de conservare. Salvăm clădirea, dar, în special, viețile oamenilor. Viața celor care trec prin fața imobilului este nesigură, bucățile desprinse din fațadă putând face oricând victime. În acest sens, am solicitat Poliției Locale Baia Mare, prin Biroul Disciplina în Construcții, închiderea perimetrului respectiv, până când proprietarul, prin administratorul judiciar, va interveni pentru stoparea prăbușirii fațadei sediului REMIN, a afirmat Dan Ivan, senator USR-PLUS.

 

În 2009, primarul Cristian Anghel a venit cu ideea accesării unui credit pentru cumpărarea sediului REMIN. Împrumutul s-a luat, dar imobilul nu a ajuns în patrimoniul municipiului. În 2016, un alt credit, gestionat de primarul Cătălin Cherecheș. Cap de afiș, sediul REMIN. Nu s-a cumpărat nici atunci. În 2018, același Cherecheș anunța că ofertează peste două milioane euro pentru achiziționarea clădirii. Nu s-a întâmplat nimic.

 

Iar mai nou, în 2020, primarul băimărean a venit cu ideea exproprierii imobilului, în vederea realizării unui centru administrativ modern. Dar deocamdată totul e la nivel de poveste. Probabil, într-o zi vom asista la demolarea sediului. Nu vom plânge, dar regretele unei clădiri emblematice pentru municipiu vor rămâne.

 

Biroul parlamentar al senatorului Dan Ivan



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here