MITĂ PENTRU PIRITĂ – A fost stabilită data procesului care decide ce se întâmplă cu cei 150.000 de dolari confiscați de DNA de la fostul primar Cătălin Cherecheș, condamnat pentru corupție

1
1566
Cătălin Cherecheș

MITA DIN PROCESUL TERGIVERSAT PÂNĂ LA PRESCRIPȚIE. În 15 septembrie 2023, Tribunalul Maramureș a dispus încetarea procesului penal în care DNA l-a trimis în 2018 în judecată pe fostul primar al municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheș, pentru luare de mită în formă continuată în cazul transportului pe drumurile publice din muncipiu a piritelor aurifere cumpărate de la Remin de traderul elvețian de metale neferoase Werco Trade AG – dosar cunoscut sub denumirea „Mită pentru pirită”. Motivația instanței a fost că, fiind tergiversat timp de 5 ani, a intervenit prescripția răspunderii penale (se judecau fapte săvârșite în anul 2013).

 

Așa cum 2mnews a menționat la momentul respectiv, DNA a făcut recurs pentru că instanța din Maramureș nu a precizat ce se întâmplă suma confiscată în această speță de la pe atunci primarul Cherecheș, respectiv cu cei 150.000 de dolari confiscați ca pretinsă mită în cauză. La 29 decembrie 2023, Curtea de Apel Cluj a admis apelul DNA, dispunând rejudecarea omisiunii Tribunalului Maramureş cu privire la confiscarea specială a sumei de 150.000 USD pretins primită cu titlu de mită de către inculpatul Cherecheș Cătălin.

 

Dosarul care are ca obiect „infracţiuni de corupţie (Legea nr. 78/2000) confiscare specială” a fost înregistrat la 5 ianuarie 2024 și a primit deja termen de judecată, acesta urmând să fie instrumentat de Secția Penală a Tribunalului Maramureș, prima ședință fiind programată în 5 martie 2024.

 

Mită pentru pirită

 

Speța este cunoscută ca „Dosarul Werco – Mită pentru pirită” și a fost generată, conform procurorilor anticorupție, de faptul că în anul 2013 primarul Cătălin Cherecheș a pretins și a primit 150.000 de dolari de la firma elvețianului Marco Wermelinger (traderul de metale neferoase Werco Trade AG, care a cumpărat de la Remin peste 500.000 de tone de pirită auriferă și o transporta de la Flotația Centrală în Portul Constanța). Mita ar fi fost dată pentru ca Primăria Baia Mare să elibereze o autorizație de acces/tranzit a autovehiculelor de mare tonaj pe raza municipiului Baia Mare.

 

DNA a precizat că șpaga a fost disimulată în două contracte de sponsorizare (unul în valoare de 60.000 dolari încheiat cu Primăria Baia Mare și unul în valoare de 90.000 dolari încheiat cu echipa de handbal feminin a municipalității, HCM Baia Mare – din sponsorizarea către HCM, 50.000 de lei au fost virați în contul trustului de presă eMaramureș, care îi aparținea lui Cherecheș prin interpuși).

 

De asemenea, ulterior, primarul Cherecheș ar mai fi cerut 12.000 de lei de la alți doi inculpați, reprezentați ai firmei elevețiene (Doru Adrian Mihai și Sorinel Mihai), tot sub forma unei sponsorizări pentru HCM Baia Mare, contract care nu s-a mai concretizat din cauza începerii urmăriri penale în această cauză.

 

Dosar DNA a fost înregistrat la 21 septembrie 2018 și a fost tergiversat de inculpați, care au contestat tot ce s-a putut, din această cauză dosarul intrând în faza de judecată efectivă abia în 16 noiembrie 2021, dată de la care au fost 12 termene (ședințe de judecată), cea mai mare parte dintre acestea fiind amânate tot la cererea inculpaților, pe diferite argumente. În urma unei cereri a multimilionarului elvețian Marco Wermelinger (inculpat și el în dosar) privind durata procesului, Curtea de Apel Cluj a dispus ca acesta să fie soluționat de instanță (Tribunalul Maramureș) până la 1 decembrie 2023.

 

După soluția Curții de Apel Cluj, Tribunalul Maramureș a dispus disjungerea cauzei, respectiv, elvețianul Wermelinger a fost extras din dosar și (doar pentru el) s-a pronunțat soluția la 8 iunie 2023, prin care s-a dispus încetarea procesului penal pentru că a intervenit prescripția răspunderii penale. Ceilalți 4 inculpați (Cătălin Cherecheș, Nicolae Dan Trifa, Doru Adrian Mihai și Sorinel Mihai) au continuat, pentru scurt timp (încă două ședințe), să fie judecați, după care au cerut să li se aplice aceeași decizie. În 15 septembrie 2023, Tribunalul Maramureș a decis încetarea procesului penal și în cazul celor 4 inculpați, pentru prescrierea răspunderii penale.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

1 COMENTARIU

  1. Speram ca e doar o chestiune de timp pana cand vor aparea in prim plan toti cei care au cumparat bunavointa edilului. Vom vedea si cate apartamente are in oras si pe numele cui.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here