MIMAREA INTELIGENȚEI – Zetea vrea contract de asigurare pentru stațiile nefuncționale și păzite din Sistemul de Management al Deșeurilor

1
479
Gabriel Zetea

NAFTALINĂ. Știți SMID-ul din Maramureș (Sistem de Management Integrat al Deșeurilor), da? 64 de milioane de euro plus o suplimentare financiară semnificativă din bugetul județului ăsta atât de bogat – că au modificat proiectul mai des decât se schimbă moda la Milano. E SMID-ul ăla a cărui finalizare se apropie de recordul de edificare în cel mai lung timp, deținut de Marea Piramidă a lui Kheops (edificată-n 20 de ani, conform lui Herodot – nu consultantul de la Direcția Tehnică!) – bine ăia ai avut de așezat, fără macarale, 2,5 milioane de blocuri de piatră de peste 2 tone fiecare pentru a ridica ceea ce a fost timp de 43 de secole cea mai înaltă construcție a lumii, iar ai noștri… ca brazii, și ei.

 

Deci, SMID-ul Maramureșului, o idee generată în 2007, în urmă cu 11 ani, deși de atunci au murit dinozaurii și mineritul, mauritanezii au abolit sclavia (considerând-o desuetă), încălzirea globală a crescut temperatura medie cu 0,7 grade Clesius, chinezii au început să mănânce carne de porc și în Consiliul Județean (CJ) s-au schimbat doi președinți (Marinel Kovacs și Mircea Man – acum e ăsta micu’, social-democratul pe stil nou, Valer “Îngerul” Gabriel Zetea). Totul a fost în zadar, însă, SMID-ul rezistă (ca și coafura dată cu Taft) nefinalizat nici astăzi.

 

Dar dacă tot se surpă dealul pe centrul din Sârbi-Fărcașa, Îngerul Gabriel Zetea a strigat, ca-n păartitura Axionului de Paște: să asigurăm ce am preluat în custodie! În consecință, în loc să-și bată capul să găsească o soluție (pe care au plăit-o deja de două ori, dar astea erau proaste, nefuncționale) pentru a opri alunecarea dealului, președintele CJ Maramureș a cerut contractarea de servicii de asigurări a investițiilor, cu amendamentul că, nefiind o excursie pe bani publici și nici o deplasare la CEx al PSD, plata primei de asigurare se va face în patru rate (deci, cum mă?, nu mai suntem bogați?, n-avem noi bani? Păi, atunci cum facem atâtea paranghelii, excursii externe, flori-fete-filme-sau-băieți-melodii-și-cântăreți?).

 

Ce și de ce se asigură

 

Practic, toate firmele de asigurări de pe mapamond își fac deja calcule să se-nghesuie să asigure contra unei prime plătite în patru rate, ca săracii, următarele obiective din încă nefinalizatul SMID Maramureș. Asigurarea trebuie să fie făcută împotriva incendiului, calamităților, furturilor de bunuri și a elementelor clădirilor (?!) și vadalism. A, am uitat să spun ceva și pare important: toate obiectivele astea pe care Îngerul județean Zetea vrea să le asigure au pază plătită din banii publici ai județului, au montate rețele de hidranți exteriori și interiori, dotări PSI, paratrăznet, alarme de incendii și risc… 0.

 

Dar, să asigurăm, că dă bine și mai stoarcem bugetul județului care-a-nceput să semene, din ce în ce mai mult, cu o lămâie. Obiectivele pentru care se va plăti asigurarea (în patru rate, ca săracii) sunt următoarele: stația de transfer de la Moisei, stația de transfer (și punctul de colectare deșeuri voluminoase) de la Târgu Lăpuș, stația de transfer (stația de sortare și punctul de colectare deșeuri voluminoase) de la Sighetu Marmației și stația de sortare și stația de tratare mecano-biologică din Sârbi. Toate acestea au fost recepționate de CJ Maramureș și ținute așa, nefuncționale, învelite-n vaselină, să nu se strice până la calendele grecești când va fi finalizat centrul de Sârbi și vor putea fi și stațiile astea, care au costat căruțe de bani (total: peste 10 milioane de euro), integrate în sistem.

 

Pentru cine nu s-a prins care-i schepsisul asigurării, iată o dilemă-explicativă: dacă se surpă dealul de la Sârbi (proces în plină și continuă desfășurare) și se dărâmă naibi și ce-au apucat ăia să edifice pe acolo? Nu-i mai bine să fim asigurați? Că asigurarea bună (în patru rate), trece primejdia rea, nu?

 

Cătălin VISCHIATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

1 COMENTARIU

  1. In loc sa le sugerati aplicarea metodei corecte , ii impingeti sa-si finalizeze dezastrul ! Chiar nu va dati seama ca la Farcasa mafia gunoiului s-a lipit de interesul Consiliului Judetean de a rezolva problema deseurilor din judet ??

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here