MAREA REVANȘĂ – Știința Baia Mare a învins campioana Dinamo chiar pe terenul acesteia, după o fantastică răsturnare de scor în repriza secundă, și se menține pe locul 1 în Liga I

0
1244

RUGBY – LIGA I. Sâmbătă, 20 aprilie 2024, pe Stadionul Florea Dumitrache din București, în meci contând pentru etapa a 2-a a Ligii I la rugby, Dinamo București a pierdut, cu 20-34 (20-10), partida cu Știința Baia Mare. Meciul, arbitrat la centru de Cristian Șerban, a opus echipele clasate înaintea etapei pe locurile 2 (Dinamo) și 1 (Știința).

 

O confruntare a titanilor rugby-ului românesc, între campioană și vicecampioană, venit după o perioadă de dominație a echipei gazdă, care s-a impus în ultimele două partide directe, cea din finala ediției precedente a campionatului național și cea din semifinala Cupei României. De această dată, orgoliul rănit al Științei, care a dominat campionatul autohnton în anii 2019-2022, perioadă în care a câștigat 4 titluri consecutive de campioni, a răbufnit în cel mai plăcut mod pentru suporterii băimăreni.

 

Antrenorul Eugen Apjok a început partida cu următorul 15: 1. James Scott, 2. Levan Papidze, 3. Revazi Dugladze, 4. Nugzar Gelashvili, 5. Ștefan Iancu, 6. Florian Roșu, 7. Alexandru Alexe (cpt.), 8. Beka Bitsadze, 9. Alexandru Țiglă, 10. Alexandru Mureșan, 11. Taliauli Sikuea, 12. Sione Fakaosilea, 25. Jason Tomane, 26. Mihai Lămboiu, 15. Kefentse Mahlo. Diferență mare la greutatea grămezilor (Dinamo vs. Știința): 927 kg vs. 846 kg (e ca și cum bucureștii împing cu un om în plus).

 

Cu avantajul psihologic al celor două victorii (care au dus la câștigarea eventului de Dinamo), gazdele au condus ostilitățile în prima repriză, reușind să intre la vestiare cu o diferență aparent confortabilă: 20-10. În repriza secundă, băimărenii au renăscut din propria cenușă și au dominat autoritar, reușind nu doar să se impună categoric, la 14 puncte (echivalentul a două eseuri transformate), ci și să nu reziste în apărare fără punct primit în cele 40 de minute din a doua repriză, lucru rar întâlnit în rugby-ul de astăzi.

 

Bucureștenii au început foarte tare partida, un atac extrem de puternic și susținut al dinamoviștilor ducând la primul eseu, marcat de puternicul pilier Justin „Jubba” Theys chiar în min. 3 al partidei (gazdele erau oricum în avantaj indicat de arbitrul Șerban după un offside), eseul fiind transformat de Jondre Williams. În min. 12, același transformer redutabil Williams reușește o lovitură de pedeapsă și duce scorul la 10-0.

 

În min. 16, scorul ia proporții, Dinamo marcând al doilea eseu prin namibianul Silvanus Godwin, jucător de treisferturi adus de la Timișoara care în vara anului 2022 l-a descoperit la echipa spaniolă RC Villafranca. Williams nu ratează transformarea și duce scorul la 17-0. Se prefigura o nouă înfrângere.

 

Dar Știința nu a cedat și după o acțiune prelungită, plecată dintr-un mol de margine, Revazi Dugladze (unul din cei 5 georgieni din echipa Știința) culcă balonul în terenul de țintă și reduce din scor: 17-5. Alexandru Mureșan transformă. În min. 30, Williams mai transformă o lovitură de pedeapsă și Dinamo conduce cu 20-7. În pofida presiunii puse de băimăreni, aceștia au reușit doar să reducă diferența în min. 39, când Mureșan a reușit transformarea unei lovituri de pedeapsă și se intră la vestiare cu 20-10 pentru Dinamo.

 

În repriza a doua, Williams ratează prima lovitură de pedeapsă (e drept, din poziție dificilă, 40 de metri lateral dreapta de buturi), iar acesta pare a fi semnalul. În min. 52 a început tăvălugul: o pasă spectaculoasă a lui Țiglă duce la al doilea eseu al băimărenilor, reușit la centru de Taliauli Sikuea (a fost transformat de Mureșan). În min. 58, băimărenii reușesc egalarea dintr-o transformare a unei lovituri de pedeapsă, de la 18 metri, central (s-a dat și penalitate temporară la Dinamo): Mureșan, cu siguranță, 20-20.

 

În min. 60, după o recuperare a lui Kefentse Mahlo, Știința trece în avantaj printr-un nou eseu reușit la colț, pe contraatac, de cel mai recent transfer al băimărenilor, mijlocașul la deschidere georgian Luka Dvalishvili. Mureșan transformă dintr-o poziție foarte dificilă, 24 de metri lipit de tușa din stânga: 20-27. În min. 66, Levan Papidze înscrie un nou eseu în urma procedeului dus aproape la perfecțiune de băimăreni: molul de margine. Mureșan transformă și duce scorul la 20-34. În ultimul sfert nu s-a mai marcat, Știința rezistând și asalturilor dinamoviștilor care au încheiat repriza fără punct înscris.

 

Mare victorie a băimărenilor: 20-34, după ce au fost conduși cu 17-0 și 20-7. Un comeback fantastic și 4 eseuri reușite în fața celei mai bune echipe din campionat (și cu cel mai mare buget), care dau speranțe. Poate mai vine un titlu la Baia Mare.

 

Centrul băimărenilor, Jason Tomane, a fost declarat „Omul Meciului”. În urma victoriei, Știința își păstrează poziția de lider în clasamentul Ligii I, iar în etapa viitoare, a 3-a, joacă pe teren propriu, în 27 aprilie, cu Rapid București.

 

* Foto: @Mihai Neacșu via FRR

 

Cătălin VISCHI, Andrei TUDORAN



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here