LEGEA INUTILĂ – Nu plătim nici bacișul așa cum impune legea: Maramureșul se situează pe locul 23 la nivel național într-un clasament al raportării bacșișului

0
337

BACȘIȘ – MARAMUREȘ. Maramureșul se situează pe locul 23 la nivel național într-un clasament al raportării bacșișului. Doar 575 de contribuabili au declarat impozit din bacșiș în perioada ianuarie-mai 2023, cu un total de… 23.086 lei sume colectate la bugetul de stat (10% impozit pe bacșiș), ceea ce implică o medie lunară de 4.617 lei, relevă o analiză a publicației profit.ro (detalii AICI), care a analizat încasările statului din impozitul pe bacșiș, taxă reglementată de la 1 ianuarie 2023, care implică ca bonul fiscal emis de prestatorii de servicii să evidențieze și bacșișul, care este impozitat de stat cu 10%.

 

Numai că legea impozitării bacșișului este ignorată în cea mai mare parte, clienții continuând să îl plătească cash, direct chelnerului, considerându-l o recompensă exclusivă pentru seviciile acestuia. Oficial (cuprinsă în lege) există și o sancțiune financiară pentru neincluderea bacșișului în nota de plată (cu un prag între 2.000 lei și 4.000 lei), însă amenzi n-au existat.

 

Conform legii, restaurantele, barurile și alte asemnea acestora, înaintea emiterii bonului fiscal către client, au obligația de a-i înmâna acestuia o notă de plată tip, în care clientul poate alege, doar dacă dorește, procentul/suma oferită bacișiș (între 0% și 15%). După emiterea legii, Guvernul a bugetat veniturile din bacșiș la 95 de milioane de lei, însă în primele 5 luni ale anului a adunat doar 6 milioane de lei la buget din impozitul de 10% al bacșișului, relevă analiza profit.ro, implicit o sumă rezonabilă ar fi cea de 14 milioane de lei, adică sub 15% din previziunea guvernanților.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here