DECIZIE – Cetățenii pot să viziteze sediul BNR Maramureș

0
891
Sediul Agenției BNR din Baia Mare

BANCA NAȚIONALĂ A ROMÂNIEI – MARAMUREȘ. Luni și marți, 18 şi 19 aprilie, Agenția Maramureș a Băncii Naţionale a României (situată pe strada Ghe. Șincai nr. 34 – vis a vis de Colegiul Național Gheorghe Șincai, lângă Poliția Municipiului Baia Mare) va fi deschisă vizitatorilor, cu ocazia împlinirii a 142 de ani de la înfiinţarea băncii centrale (a 16-a bancă centrală înființată în lume), a anunțat BNR.

 

BNR a comunicat că la ediția din acest an „Zilelor porţilor deschise” a inclus spre vizitare Palatul Vechi al BNR din București, sediile sucursalelor regionale (din județele Cluj, Constanţa, Dolj, Timiş şi Iaşi), dar şi 8 din cele 12 agenţii BNR (din Argeş, Braşov, Bihor, Buzău, Gorj, Maramureş, Sibiu şi Suceava).

 

Primul sediul al agenției BNR Maramureș a fost în Sighetu Marmației, în fosta clădire a Băncii Austro-Ungare, edificiu de început de secol XX, localizat la intersecţia fostelor străzi Lónyay Iános şi Jókai Mór și construit în stil eclectic după un proiect al arhitectului budapestan Alpár Ignácz.

 

După Primul Război Mondial, clădirea, terenul aferent și “instalațiunile” sediului Băncii Austro-Ungară din Sighetu Marmației, au fost cumpărate de BNR, care a plătit Banca Austro-Ungară suma totală de 163.705 coroane aur în urma unei convenții. Ulterior, BNR și-a mutat sediul agenției la Baia Mare și a vândut sediul din Sighetu Marmației către BCR, care în 2019 a vândut-o unei firme locale (Tourism Services Alpina SRL, firma care administrează restaurantul Casa Iurca de Călinești, controlată de (60%) Ileana Howard Iurca – 60%, asociați minoritari fiind Dănuț Iurca – 30% și Ramona Carla Claudia Iurca – 10%).

 

Agenţia BNR din Maramureș este condusă, din 2016, de Sanda Rodica Bereș (originară din Satu Mare, numită în funcția de director după pensionarea lui Gheorghe Brînzei, cel care a condus agenția din Maramureș timp de 20 de ani – Brânzei a fost primul  primar ales al municipiului Baia Mare și deputat de Maramureș). Începând din 1 septembrie 2000, ca urmare a procesului de restructurare a Băncii Naţionale a României, agenția din județul Satu Mare a fost desfiinţată, sucursala din Maramureș preluând și sarcinile şi atribuţiile acesteia.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here