LĂMURIRE – Când se prescrie răspunderea penală în cazul primarului Cherecheș, condamnat pe fond la 5 ani închisoare pentru luare de mită

6
2864
Cătălin Cherecheș, primarul municipiului Baia Mare

DATA LA CARE SE PRESCRIE. Această scriere a fost generată de reacțiile publice care acreditează ideea că amânarea unei sentințe definitive în procesul în care primarul municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheș, a fost condamnat pe fond la 5 ani închisoare pentru luare de mită, proces aflat acum în faza de apel, ar face parte dintr-o strategie a acestuia, care ar viza prescripția (încetarea) răspunderii penale. Scrierea lămurește când se prescrie răspunderea penală.

 

Conform noului Cod Penal (art. 154), termenul de prescripţie a răspunderii penale este diferențiat în funcție de termenele de condamnare în care se încadrează infracțiunea săvârșită.

 

Distinct în cazul Cherecheș, condamnat în primă instanță (fond) la 5 ani de închisoare, prescripția intervine după o perioadă de 8 ani (cazul său se încadrează la aliniatul c al art. 154, care prevede intervenția termenului de prescripție a răspunderii penale la “8 ani, când legea prevede pentru infracţiunea săvârşită pedeapsa închisorii mai mare de 5 ani, dar care nu depăşeşte 10 ani”).

 

Termenele prevăzute în respectivul articol (154) se calculează de la data săvârşirii infracţiunii (în cazul infracţiunilor continue, termenul se calculează de la data încetării acţiunii/inacţiunii, iar în cazul infracţiunilor continuate, de la data săvârşirii ultimei acţiuni/inacţiuni – adică de la data săvârşirii ultimului act infracțional). Din nou, distinct în cazul Cherecheș, termenul de 8 ani se calculează raportat la 26 aprilie 2016 (ziua în care DNA susține că ar fi comis ultima faptă de luare de mită pentru care a fost reținut și ulterior arestat preventiv).

 

Așadar, răspunsul la marea dilemă (Când se prescrie?) este 26 aprilie 2024 (data comiterii faptei coincide cu cea a reținerii). Este greu de crezut că acest proces, început în mai 2016 (!), nu se va încheia până atunci cu o soluție definitivă (în apelul judecat de Curtea de Apel Cluj).

 

Cronologia cazului

 

Primarul Cătălin Cherecheş a fost reținut în 26 aprilie 2016 (o zi de marți, cu trei ceasuri rele, zice credința populară), apoi arestat preventiv începând din 27 aprilie 2016 și trimis în judecată (20 mai 2016). În 10 august 2016 (după 107 zilei petrecute în arest și în Penitenciarul Gherla), Cherecheș a fost plasat în arest la domiciliu (10 august – 22 decembrie 2016), iar din 22 decembrie 2016 a fost plasat sub control judiciar. În 10 mai 2017, Cherecheș a fost scos de sub control judiciar și este judecat în stare de libertate.

 

Acest dosar de luare de mită în care a fost inculpat primarul Cherecheș (nu este singurul) a fost înregistrat pe rolul Tribunalului Cluj-Napoca în 5 iulie 2016 și s-a judecat 5 ani și 8 luni (!), până în 24 februarie 2022, soluția fiind de condamnare la 5 ani de închisoare, plata unor sume și interzicerea unor drepturi.

 

Cherecheș a depus apel în 24 februarie 2022. Apelul a fost înregistrat pe rolul Curții de Apel Cluj în 2 martie 2022. Primul termen a fost în 13 aprilie 2022. Până acum au fost fixate 10 termene. Următorul termen (al 10-lea) este în 27 februarie 2023, zi în care se va fi scurs un an de la înregistrarea apelului.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

6 COMENTARII

  1. NU faceti calcule eronate, amanari va mai face pana in 2030 (mai are si alte dosare inca in faza de sertar) Grupul de la Cluj are grija sa nu pateasca nimic, e de inteles face parte din gasca (sistem). Chiar el a afirmat in declaratia data dupa condamnare ca nu va face puscarie NICIODATA……… Inca nu stiti cum functioneaza justitia in Romania ???? Nu fiti naivi. Rad si curcile. Cum credeti ca cei din Bucuresti ar renunta la clientul VIP (al pliculetelor cu miere magica). Cum credeti ca un Boss de la Bucuresti ar renunta la o gazda atat de buna care isi primeste musafirii cu „delicii magice” si scl….ve sexuale (libere sau maritate) care trebuie sa isi sevesc musafiri in mod profesional, (altfel sun luate la palme, ca un fel de fetis) in penthous-urile de pe Serelor sau de pe langa Prefectura. Ati vazut si in poza de mai sus ce privire de tauras comunal nevinovat are si parca spune : …” Ce aveti cu mine” doar am imprumutat nerambursabil o suma de bani asa cum imi imprumuta saptamanal toti dezvoltatorii din oras si nu ma intreaba nimeni nimic. Justitia nu vrea sa inteleaga ca cei care ma imprumuta sunt vinovati deoarece nu mai vin niciodata sa le inapoiez banii, si eu nu vreau sa ma cert cu ei din aceasta cauza minora……..

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here