NOTA DE PLATĂ – Directorul firmei de transport public de persoane Urbis, Tudor Rusu, amendat penal cu 22.500 de lei după ce a condus beat mașina de serviciu și a cauzat un accident rutier

0
1278
Tudor Rusu

DIRECTOR AMENDAT PENAL. Director general al firmei de transport public în comun Urbis SA, inginerul Tudor Rusu (52 de ani), a fost condamnat de la plata unei amenzi penale de 22.500 lei pentru că în 3 iulie 2022 a săvârșit infracţiunea de conducere a unui vehicul sub influenţa alcoolului (detalii despre accidentul comis de Rusu, care conducea mașina de serviciu a firmei municipalității Baia Mare, aveți în articolul 2mnews publicat la momentul producerii faptei AICI).

 

Rusu, care în noaptea de 3 iulie 2022, conducând mașina de serviciu (a șefului Urbis, un Ford Mondeo), a cauzat un accident rutier (ușor) în Baia Mare, pe strada Progresului (în apropierea intersecției cu strada Rozelor), a fost trimis în judecată de procurorul de caz de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Baia Mare în 28 iulie 2022, însă a contestat legalitatea sesizării instanţei și a modurilor de administrare a probelor şi a efectuării actelor de urmărire penală, deși conducea beat (rezultat etilotest: 0,58 g/l alcool pur în aerul expirat – infracțiune pedepsită cu amendă penală sau închisoare de la 1 la 5 ani) – venea de la petrecerea ocazionată de Ziua Transportatorului.

 

Doar la începutul lunii noiembrie 2022, instanța a decis că totul a fost făcut cu respectarea legii și a dispus începerea judecăţii cauzei. În ianuarie, Rusu a fost condamnat și cuantumul amenzii a fost calculat, conform legii, înmulţind 225 zile-amendă cu suma de 100 lei corespunzătoare unei zile-amendă. Pe lângă amenda penală de 22.500 lei, pe care Rusu trebuie să o plătească în 3 luni sau, dacă nu are bani, să ceară să o plătească eșalonat (în cel mult 2 ani) sau să îi fie înlocuită cu închisoare ori cu prestarea unei munci neplătite în folosul comunităţii, directorul firmei controlate de Primăria Baia Mare trebuie să plătească încă 700 de lei, cu titlul de cheltuieli judiciare către stat.

 

Decizia, care pronunțată în 13 ianuarie 2023, nu este definitivă, poate fi atacată cu apel în termen de 10 zile de la comunicare. Deocamdată nu a fost atacată.

 

Cine este Tudor Rusu

 

Tudor Rusu, prieten de familie cu primarul Cătălin Cherecheș (soția sa, Ludovica Rusu, este fosta director economic al Spitalului de Boli Infecțioase și Psihiatrie din Baia Mare din perioada în care unitatea spitalicească era manageriată de mama primarului, Viorica Cherecheș – acum acesta a fost propulsată în funcția de manager), a fost adus la conducerea Urbis în 2014, de edilul Cherecheș, fiind numit director tehnic (este specialist în transporturi, sbsolvent al Facultății de Mecanică – secția Autovehicule Rutiere a Universității Transilvania din Brașov, promoția 1994).

 

În iunie 2020, Rusu a fost numit director general al operatorului de transport public în comun Urbis SA, în urma unui concurs în care a participat doar el (unicul candidat înscris). El l-a înlocuit la conducerea executivă a firmei pe generalul de brigadă (r) Gheorghe Ion Pop, zis „Rapidu’” (și acesta numit exclusiv din dorința primarului Cătălin Cherecheș, manager al Urbis în 11 decembrie 2013, când l-a înlocuit pe inginerul Daniel Puiu). De asemenea, Rusu a fost desemnat, din postura de om de încredere al primarului, și în Consiliul de Administrație al operatorului de apă-canal Vital, pricepându-se și la dezvoltarea rețelelor de apă potabilă, fiind, spuneam, specialist în transporturi rutiere.

 

Operatorul de transport public de persoane Urbis SA, care efectuează servicii publice în municipiul Baia Mare și zonele limitrofe, este controlat de Primăria Baia Mare, entitate administrativă care deține 97,06% din acțiunile firmei.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here