LA NAȚIONALĂ – 8 jucători de la campioana Știința Baia Mare au trecut de prima fază a selecției care stabilește lotul de 33 de jucători ai României la Cupa Mondială

0
219

SELECȚIE – ROMÂNIA RUGBY. După ce la jumătatea lunii trecute, antrenorul naționalei de rugby a României, Eugen Apjok (care este și antrenor principal al campioanei Știința Baia Mare), a selecționat 8 sportivi de la echipa băimăreană în lotul extins de 50 de jucători, tot 8 au trecut de prima fază a selecției la finalul căreia se vor alege cei 33 care vor alcătui lotul cu care România va participa la Cupa Mondială din Franța, competiție programată de forul internațional în perioada 8 septembrie – 28 octombrie 2023.

 

Este drept, strategia de selecție prezentată la începutul stagiului de pregătire nu a fost respectată întocmai, din cei 55 selecționați inițial au rămas după această primă fază 44 de jucători, în loc de 40 cum a fost anunțat inițial. Lotul final de 33 de jucători va fi stabilit după cele trei meciuri de pregătire pe care România le va disputa în luna august (cu SUA, Georgia și Italia).

 

Un singur jucător al băimărenilor nu a fost păstrat, aripa Mihai Lămboiu, însă nu pentru că aripa echipei campioane a dezamăgit, ci pentru că acesta a fost selecționat la naționala de rugby în 7, care participă la etapa a doua a Campionatului European, de la Hamburg (Germania), competiție care este criteriu de calificare la Olimpiadă.

 

În locul lui Lămboiu a fost adus însă un alt jucător al Științei, tonganul Talia`uli Sikuea (în lotul campioanei din 2016), despre care antrenorul Apjok a explicat că, după participarea sa cu echipa României la prima etapă a Campionatului European de rugby în 7, a îndeplinit şi ultimul criteriu de eligibilitate, devenind selecționabil conform regulamentului internațional.

 

Așadar, în lotul de 44 de jucători al României din care vor fi aleși cei 33 care vor reprezenta țara la Campionatul Mondial (denumire oficială: Cupa Mondială) sunt 8 componenți ai campioanei naționale, Știința Baia Mare: talonerul Robert Irimescu, jucătorii de linia a II-a și Ştefan Iancu și linia a III-a Florian Roşu, mijlocaşul la grămadă Vlăduţ Bocăneţ, mijlocaşul la deschidere Mihai Mureşan, aripa Talia`uli Sikuea, centrul Jason Tomane și fundaşul Paul Popoaia (în foto).

 

La Cupa Mondială de rugby România (locul 19 mondial) face parte din Grupa B, alături de câștigătoarea Turneului celor 6 națiuni, Irlanda (locul 1 mondial, meciul este programat la Bordeaux, în 9 septembrie), campioana mondială Africa de Sud (locul 4 mondial, meciul este programat la Bordeaux, în 17 septembrie), Scoția (locul 5 mondial, meciul este programat la Lille, în 30 septembrie) și Tonga (locul 15 mondial, meciul este programat la Lille, în 8 octombrie).

 

* Foto: @FRR

 

Andrei TUDORAN



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here