FAPT – Echipa de fotbal feminin din Baia Mare nu a primit licența pentru Liga I, cel mai probabil vor retrograda în Liga a II-a: le trebuie 200.000 euro, dar n-au bani

2
467

RETROGRADARE FINANCIARĂ. Începând din acest sezon, fotbalul feminin românesc trebuie să se alinieze la noile prevederi impuse de UEFA. Potrivit Regulamentului Național de Licențiere a Cluburilor și de Sustenabilitate Financiară, în perioada 1-2 iunie a avut loc temenul limită de depunere a Cererii de Acordare a Certificatului de Evaluare (plus taxa de 1.500 de lei).

 

Oficialii clubului ACS Fotbal Feminin Baia Mare (singurul club din Maramureș prezent pe prima scenă fotbalistică) nu au înregistrat documentele, din cauza lipsei sursei de finanțare de circa 200.000 de euro, lucru care atrage automat retrogradarea echipei în eșalonul secund (în sezonul recent încheiat, băimărencele au încheiat pe locul 10, care le-ar fi asigurat menținerea în Liga I).

 

Președintele clubului băimărean, Daniel Pop, susține că echipa Fotbal Feminin mai are șansa de a evita retrogradarea în Liga a II-a, până duminică, 11 iunie 2023, când ia final etapa a doua de introducere a documentelor (o păsuire din partea Federației Române de Fotbal).

 

Sursa de finanțare este impusă pentru că echipele din Liga I sunt obligate să aibă minim 10 contracte de activitate sportivă cu 10 senioare, în cuantum de 2.000 de lei net/lună/sportivă, și alte 10 contracte încheiate la nivel de junioare, cu suma de 1.000 de lei net/lună/jucătoare. În plus, din acest sezon, în Liga I de fotbal feminin echipele sunt obligate să dispute minim 5 meciuri pe un stadion omologat pentru nivelul Ligii 2 seniori și trebuie să asigure un teren de antrenament pentru senioare și un teren de antrenament în aer liber pentru junioare.

 

De asemenea, echipele feminine de Liga I au obligația de a avea contract cu un antrenorul cu licența UEFA A și cu un antrenor cu licența UEFA B (secundul), iar la echipele de junioare cu un antrenor cu licența UEFA Youth B 3.

 

Din 2009, de la înființarea secției feminine de fotbal din Baia Mare, sportivele băimărene au activat primii 2 ani în Liga a II-a, următorii 5 ani (2011-2016) în Liga I, apoi alte două sezoane în Liga a II-a (2016-2018), iar în ultimele 5 ediții au activat în Liga I (2018-2023).

 

* Foto: @sspolitehnica.ro

 

Andrei TUDORAN



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

2 COMENTARII

  1. Suma a fost calculată și comunicată de conducerea clubului. Peste 100.000 euro/an sunt doar salariile jucătoarelor (senioare + junioare = 615.372 lei/an, calcul e făcut la salarii brute, cu tot cu taxe).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here