INIȚIATIVĂ LEGISLATIVĂ – Senator Cristian Niculescu-Țâgârlaș despre facilitățile la plata chiriei pentru familiile persoanelor cu handicap accentuat

0
136
Cristian Niculescu-Țâgârlaș, senator PNL de Maramureș

DEZBATEREA UNEI FACILITĂȚI. Un grup de parlamentari PNL a propus, printr-o iniţiativă legislativă depusă la Parlament, ca familiile sau reprezentanţii legali ai minorilor şi adulţilor cu handicap accentuat, să beneficieze de scutire de la plata chiriei pentru suprafeţele locative primite de la stat sau de la unităţile administrativ-teritoriale, un proiect care  completează art. 20 al Legii 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap.

 

Consider ca fiind  inechitabil şi injust să nu oferim persoanei cu handicap accentuat și familiei sau reprezentantului legal al adultului, dreptul de a beneficia de scutirea de la plata chiriei, fapt prevăzut de art. 20 alin. 4 din Legea 448/2006, a precizat senatorul maramureșean Cristian Niculescu-Țâgârlaș (PNL).

Conform iniţiatorilor, potrivit art. 20 din legea în vigoare, de această facilitate beneficiază doar persoanele cu handicap grav şi familiile acestora, precum şi persoanele cu handicap accentuat, nu şi familiile şi reprezentanţii legali ai acestora.

 

Conform evaluării persoanelor cu grade de handicap accentuat (indiferent de tipul acestuia) persoana în cauză nu poate desfăşura activităţi complexe, necesitând  asistenţa unei alte persoane în activitățile din viața de zi cu zi, fiind imposibil pentru persoana adultă să aibă un trai decent iar în cazul unui minor, creşterea şi şcolarizarea acestuia impun costuri ridicate, astfel că reprezentanţii legali ai persoanelor din cele două categorii întâmpină probleme sociale şi de ordin pecuniar care le influențează calitatea vieții.

 

Din cauza stării de fapt existente, generate de anumite lacune legislative, sunt situații  în care reprezentanţi legali ai persoanelor cu handicap accentuat adulţi sau minori nu pot fi scutiţi de la plata chiriilor pentru suprafeţele locative cu destinaţie de locuinţe deţinute de stat sau de unităţile administrativ-teritoriale, spații aflate în folosinţa acestora.

 

În acest context și datorită faptului că diferenţele dintre gradele de handicap accentuat şi grav sunt mici, persoanele cu handicap accentuat (adulţi şi minori) având  nevoie de ajutorul permanent al reprezentanţilor legali care să le asigure desfăşurarea activităţilor necesare unui trai, trebuie intervenit pentru normalizarea acestor situații.

 

Proiectul va fi dezbătut inițial în Senat, Camera Deputaţilor fiind for decizional.

 

Biroul parlamentar al senatorului Cristian Nuclescu-ȚâgârlașATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here