FAPT – A fost achiziționat primul autoturism 100% electric din parcul auto al Consiliului Județean Maramureș: achiziția a fost făcută prin proiectul „Mobi”

0
665

MOBILITATE „VERDE”. În cadrul proiectului „MOBI – Modern Border Infrastructure – Successful Carpathian Region – Infrastructură de graniță modernă pentru o regiune Carpatică de succes”, finanțat în cadrul programului HUSKROUA ENI CBC 2014-2020 și implementat de Consiliul Județean Maramureș, a fost achiziționat primul autoturism 100% electric din parcul auto al instituției.

 

Proiectul MOBI a demarat în luna martie 2020, în consorțiu internațional, și include guverne regionale și instituții profesionale: Asociația Internațională a Instituțiilor de Dezvoltare Regională IARDI (Ucraina), Autoguvernarea regiunii Szabolcs-Szatmár-Bereg (Ungaria), Autoguvernarea regiunii Košice (Slovacia), Consiliul Județean Maramureș (România), Unitatea Administrativă Teritorială a județului Satu Mare (România), Serviciul rutier din regiunea (Ucraina).

 

Scopul proiectului este de a crea o platformă durabilă pentru mobilitatea transfrontalieră eficientă a persoanelor și mărfurilor prin îmbunătățirea infrastructurii de transport și de frontieră, consolidarea cooperării dintre autorități locale și organizații profesionale a căror activitate influențează dezvoltarea transportului în regiunile de frontieră din  Ucraina, Ungaria, Slovacia și România.

 

Un rezultat al proiectului îl constituie și achiziționarea primului autoturism 100% electric din parcul auto al Consiliului Județean Maramureș, menit să aducă un plus de „mobilitate verde” în activitățile curente alte instituției. Prin această achiziție finanțată din bani europeni se dorește încurajarea transportul sustenabil verde și oferirea unui exemplu la nivel instituțional pentru utilizarea mijloacelor de transport cu emisii poluante zero. Autoturismul este destinat activităților curente din cadrul derulării proiectului MOBI, dar și din perioada de sustenabilitate.

 

Totodată, în cadrul proiectului MOBI a fost elaborat un Plan comun de mobilitate transfrontalieră, care include planuri regionale pentru fiecare regiune de frontieră în domeniile transportului și infrastructurii de frontieră, dezvoltarea serviciilor feroviare, serviciile aviatice internaționale și multe altele. Elaborarea și implementarea în comun a Planului de mobilitate transfrontalieră pentru Ungaria, Slovacia, România și Ucraina în regiunea de frontieră Carpatică a fost realizată prin adoptarea unei abordări strategice pentru dezvoltarea durabilă și eficientă a infrastructurii de transport și de frontieră, precum și prin sincronizarea activităților dintre autoritățile locale și instituțiile de transport de pe ambele părți ale granițelor. Planul este tipărit în limba română și engleză pentru a fi accesibil tuturor factorilor interesați.

 

Un alt rezultat important al proiectului MOBI este Planul de mobilitate al județului Maramureș  pentru perioada 2020-2030, un document strategic adoptat de Consiliul Județean, care va sta la  baza dezvoltării de noi proiecte de infrastructură, de mobilitate, de promovare a transportului sustenabil și de deschidere a noi puncte de trecere a frontierei cu Ucraina.

 

Biroul de presă al Consiliului Județean Maramureș



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here