INCAPABILI – „Bunii” gospodari la fonduri europene atrase în 2018: Maramureș – 7,65 milioane de euro, Baia Mare – 0,33 milioane de euro

0
2137
Gabriel Zetea și Cătălin Cherecheș
Gabriel Zetea și Cătălin Cherecheș

FONDURI EUROPENE. Poeziile recitate cu patos electoral de conducătorii administrației județene și a municipiului reședință de județ, Baia Mare, privind performanța lor administrativă de a atrage fonduri europene pentru dezvoltarea unor proiecte locale, le-ați auzit, pentru că se plătesc o grămadă de bani publici presei locale pentru a ajunge la dumneavoastră. Să vedem, însă, care e adevărul.

 

Județul lui Zetea, cu 74% mai puțin decât în 2017

 

Conform cifrelor oficiale ale Direcției pentru Politici Fiscale și Bugetare Locale, serviciu din componența Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, administrația județeană condusă de Zetea, împreună cu TOATE administrațiile locale din Maramureș, a primit în 2018 din fonduri UE sau alți donatori externi suma de 7,65 milioane de euro.

 

De dragul mediei aritmetice, împărțiți suma la cele 76 de UAT-uri și adăugați Consiliul Județean și veți vedea că nu ies nici măcar 100.000 de euro/unitate, sumă mai mică decât o paranghelie pe bani publici pentru adormirea electoratului.

 

În statistica anului trecut, Maramureș se clasează la nivel național pe locul 15, însă este doar un premiant mediocru, măcar dacă subliniem un regres profund în acest sens: în 2017, la nivel județean se atrăgeau fonduri europene de 28,91 milioane de euro, adică cu 74% mai mult decât în 2018.

 

Administrația lui Cherecheș, cantitate neglijabilă

 

Să vedem cum stă administrația municipală condusă de Cătălin Cherecheș. A scăzut și ea, deși era aproape imposibil să o facă în contextul în care în 2017 a atras doar 0,50 milioane de euro din fonduri europene. Un mizilic, vorba primarului din Baia Mare.

 

În fine, bravo (vorba lui Daea, cel cu cormoranii care fac baie în piscine) pentru performanța (mediocră) din 2018, când s-au încasat din fonduri externe 0,33 milioane de euro, fapt care clasează Baia Mare pe locul 13 la nivel național (atât de slabi sunt cei care gestionează administrațiile publice locale din România!). Apropos, Oradea – 16,70 milioane de euro, de peste două ori mai mult decât tot județul Maramureș.

 

Concluzia ar fi că se atrag extrem de puține fonduri europene, administrațiile județene și locale preferând să-ntindă mâna către pușculița națională, acolo unde banii sunt mai ușor de accesat și mai puțin controlați. Am înfăptuit această scriere doar să nu mai credem în legende cu Scufița Roșie care are-n coș atâtea proiecte europene, de se revarsă pe jos.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here