OFICIAL – Cum a girat pesedistul Zetea, din postură de președinte al Consiliului Județean, un prejudiciu de 210.000 de lei bugetului Maramureșului

1
942
Gabriel Zetea, președintele CJ Maramureș

PREJUDICIU FINANCIAR. În perioada 22 mai-31 iulie 2019, auditorii Camerei de Conturi Maramureș au întreprins tradiționala acțiune de audit financiar asupra conturilor Consiliului Județean (CJ) Maramureș, entitatea care conduce administrativ județul și care se află sub controlul pesedistului Gabriel Valer Zetea. Controlul a vizat anul 2018 și, în sinteză, s-a finalizat cu verdictul unui prejudiciu financiar descoperit de 213.000 de lei.

 

Aproape 99% din prejudiciul constatat a fost creat bugetului județului Maramureș tocmai de CJ Maramureș, instituția care administrează și pușculița publică a acestuia, doar 1% fiind cauzat de instituții din subordinea administrației județene.

 

În concret, Camera de Conturi a constatat că în perioada 2016-2018, când CJ Maramureș a fost (cum este și acum) condus de pesedistul Gabriel Valer Zetea, CJ Maramureș a creat un prejudiciu financiar în bugetul județului de 210.085 de lei. Acești bani figurează în documentele contabile ca fiind plătiți pentru restituiri de credite, cheltuieli de judecată și de executare (în sumă de 80.921 lei, în anul 2018), amenzi pentru parcare (în sumă de 880 lei, în anul 2017), dobânzi și penalități de întârziere (în sumă de 128.284 lei, în anul 2016). Conform legii, acești bani trebuiau recuperați de la angajații CJ Maramureș din cauza cărora au fost generate respectivele plăți, însă n-au fost.

 

Pentru că în 2019, auditorii Camerei de Conturi au reușit să detecteze acest prejudiciu, el a fost înregistrat ca atare (ca prejudiciu) în evidența contabilă a CJ Maramureș și auditorii au dispus stabilirea întinderii prejudiciului total cauzat de nerecuperarea de la cei din cauza cărora au fost generate plăți efectuate de către CJ Maramureș.

 

Conform raportului, banii constatați că au fost plătiți ilegal din bugetul Maramureșului pentru Centrul Judeţean de Consiliere şi Formare Profesională „Pentru Voi”, care s-a aflat în subordinea Consiliului Judeţean Maramureş până la desfiinţare. În august 2016, pesedistul Zetea, proaspăt urcat pe scara ierarhică din postura de vicepreședinte în cea de președinte al CJ Maramureș, a girat rambursarea din bugetul Maramureșului a sumei de 136.000 de lei în contul datoriilor centrului desființat (care, conform unui audit intern, erau de 365.000 de lei, constituit din salarii neacordate, contribuţii neachitate către bugetele de stat, dobânzi şi penalităţi de întârziere la Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Maramureş, amenzi de parcare).

 

Ei, la 3 ani de la decizia pesedistului Zetea a venit instituția abilitată a statului (Camera de Conturi) și a spus că s-a săvârșit o ilegalitate, pentru că respectivele sume trebuiau recuperate de la cei care au cauzat plata acestora, fapt care nu s-a întâmplat, pentru că trăim în județul cu o multitudine de vinovății, dar fără niciun vinovat.

 

Cătălin VISCHIATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

1 COMENTARIU

  1. Ute ce caută și Curtea de Conturi când tabla de pe acoperișul Consiliului Județean a dispărut fără urmă încă de pe vremea lui Ciceu. Cineva acolo face bani serioși cu funcția lui și toți îl protejează. Un fel de pensie specială e și aia primită în pușcărie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here