GREU LA DEAL CU BOII MICI – La mai bine de un an de la semnarea contractului de finanțare, Primăria Baia Mare a izbutit să semneze contractul de execuție de peste 11 milioane de lei pentru renovarea Colegiului „Anghel Saligny”

0
3191

NU-I NICIO GRABĂ. Cu toată înțelegerea, paciența, câteva fapte… La 14 decembrie 2022, executivul de atunci al Primăriei Baia Mare (Cătălin Cherecheș, acum aflat în închisoarea de la Rahova, fiind condamnat pentru luare de mită) a fost chemat la București să i se dea niscaiva bani, peste 14 milioane de lei (exact: 14.193.965,50 lei, sumă care include TVA), pentru a renova energetic Colegiul Tehnic „Anghel Saligny”. Respectiv, administrația publică locală din Baia Mare a semnat contractul de finanțare nerambursabilă (din fonduri europene, gestionate de statul român prin Planul Național de Redresare și Reziliență).

 

La 2 martie 2023, după 3 luni de la semnarea contractului care asigura finanțarea, Primăria Baia Mare anunța începerea implementării proiectului de renovare energetică a liceului. La 27 martie 2024, după mai bine de un an de la anunțul începerii implementării proiectului, aceeași primărie, de această dată controlată de moștenitorul tronului, cel autodenumit locotenentul lui Cherecheș, a semnat și contractul de execuție a lucrărilor.

 

Contractul a fost semnat cu firma Nord Antreprenor SRL la valoarea de 11,26 milioane de lei (exact: 11.264.076,05 lei). Firma trebuie să realizeze lucrări de reabilitare termică a anvelopei clădirii, a sistemului de încălzire/furnizare a apei calde și de climatizare, să înlocuiască corpurile de iluminat cu altele de tip LED și să instaleze panouri fotovoltaice (pentru producere a energiei electrice pentru consum propriu).

 

Firma Nord Antreprenor SRL (fosta Trust Construcții Nordin SA) este înregistrată în Cicârlău, este specializată în lucrări de construcții a clădirilor și este controlată de Silviu Lucian Pop (asociat unic din octombrie 2021, când a preluat firma de la fostul proprietar, Vasile Adrian Dobrican). În 2022, firma a închis anul cu o cifră de afaceri de 10,04 milioane de lei și un profit net de 1,26 milioane de lei, indicatori financiari realizați cu 47 de angajați, dar și cu datorii de 4,52 milioane de lei.

Firma este conectată la contractele cu municipalitatea din Baia Mare, doar anul trecut contractând lucrări de renovare la școlile gimnaziale „Simion Bărnuțiu” și „Vasile Alecsandri”, precum și construirea Centrului Comunitar „Vasile Alecsandri”.

 

Câștigătorul licitației a subcontractat deja unor terți peste 18% din valoarea contractului, respectiv lucrările la instalațiile electrice și de gaz (vor fi executate de Electromara SRL, care va încasa 1.873.603,45 lei), lucrările de instalații curenți slabi (vor fi executate de Myt System SRL, care va încasa 437.174,14 lei) și montajul centralelor termice și a instalațiilor de stingere a incendiilor (vor fi executate de firma Vimed Com SRL, care va încasa 261.168,97 lei).

 

Lucrările la colegiul localizat pe strada Progresului nr. 43 din Baia Mare trebuie finalizate în 12 luni. Partea bună e că atunci când au făcut condițiile de finanțare, oamenii statului au luat în calcul că în administrațiile publice locale există și personaje rapide ca melcul Helix aspersa și data finalizării a fost fixată la 30 de luni de la semnarea contractului de finanțare. Deci, mai e timp până la 13 iunie 2025. Să răsuflăm ușurați.

 

Colegiul Tehnic a fost înfiinţat în 13 septembrie 1963 (este fostul Liceu industrial nr. 5 – de Construcții – din ultima perioadă a regimului comunist).

 

* Foto: @Colegiul Tehnic Anghel Saligny Baia Mare

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here