JUSTIȚIE – Sentință definitivă: Managerului societății de salubrizare din Baia Mare i-a fost pusă viața în pericol în prezența polițiștilor și aceștia nu au intervenit

0
1301

ABUZ. Mihai Apan, directorul general al Drusal SA, societatea de salubrizare care operează în zona Băii Mări, a câștigat, prin sentință definitivă, procesul intentat Inspectoratului de Poliție al Județului (IPJ) Maramureș în urma contestării unei amenzi contravenționale. Apan a fost amendat în 29 octombrie 2015 pentru că ar fi apelat abuziv numărul unic de urgență 112. Ulterior, acesta a contestat sancțiunea polițiștilor și, după mai bine de doi ani de procese, magistrații Tribunalului Maramureș au decis, definitiv, anulând contravenția și consemnând, voalat, un abuz al poliției maramureșene.

 

Refresh: cum a fost, de fapt

 

Povestea asta este despre o pătrundere în forţă (!), cu utilaje industriale grele susţinute de forţe de ordine ale Jandarmeriei şi Poliţiei (!!!), pe amplasamentul gropii de gunoi de la Groşi gestionate și administrate de operatorul de salubritate Drusal SA. Incidentul s-a petrecut la finalul anului 2015 și a fost cauzat de o dispoziție a preşedintele de atunci al Consiliului Judeţean (CJ) Maramureş, Zamfir Flore Ciceu, care a pus în pericol viaţa unui om, conform deciziilor a două instanțe de judecată.

 

În octombrie 2015, când CJ Maramureş refuza să semneze vreun document în care să se pună de acord în privinţa modului în care operatorul de salubritate şi administrator al rampei de gunoi din Groşi îşi va continua activitatea după ce firma desemnată să facă închiderea rampei va începe execuţia lucrărilor, Ciceu decide să le arate celor de la Drusal cine e şeful. Dă ordin ca firma să intre cu forța, cu utilajele grele, pe amplasamentul rampei, deşi pe rolul instanţelor de judecată era un proces în acest sens, între Drusal şi CJ.

 

Intuind că va întâmpina rezistenţă din partea operatorului de salubritate, Ciceu cheamă la faţa locului Jandarmeria şi Poliţia şi dă ordin să înceapă asaltul – presa vremii a descris plastic acţiunea: “un asalt susţinut de forţele de ordine ale statului”. Angajaţii Drusal, în frunte cu directorul general Mihai Apan, se aşează în faţa utilajelor, blocând accesul în rampa de gunoi. Poliţiştii îi extrag din dispozitiv, rând pe rând, pe toţi, mai puţin pe Apan. Unul din utilaje avansează spre Apan, ajungând până la câţiva centimetri de el.

 

Apan nu se retrage, nu se intimidează și telefonează la 112, anunţând că viaţa îi este pusă de un pericol de un buldozerist care forţează intrarea pe proprietatea pe care o administrează. Apelul este pasat din centrală în centrală până când i se face legătura cu şeful de post din comuna Groşi, poliţist desemnat să intervină, dar care se afla chiar la faţa locului din postură de membru al trupelor de ordine chemate de Ciceu! Acesta îl amendează pe Apan pentru că a apelat 112 fără un motiv întemeiat. Apan contestă amenda în instanţă.

 

Polițiștii trebuie să intervină, nu doar să asiste

 

După mai bine de doi ani de procese, două instanţe de judecată au decis că intervenţia comandată de Ciceu a justificat reacția directorului general al societăţii de salubrizare de apelare a serviciului de urgență 112, fiind „o stare de necesitate”. În afara faptului că instanța a decis că Apan era în pericol, aceasta a consemnat (puțină atenție, vă rog): „prezența unor lucrători ai poliției române nu este suficientă pentru aneantizarea (n.mea., eliminarea) stării de pericol”. Tradus, nu e suficientă prezența polițiștilor pentru siguranța cetățenilor, aceștia fiind obligați să și intervină atunci când situația o cere, nu doar să asiste ca la teatru…

 

Bun, cam așa s-a încheiat asaltul de la Groşi, în următorii termeni: „Operaţiunea Buldozerul” a pus în pericol vieți umane, iar polițiștii au girat asta, mai mult comițând un abuz (amenda contravențională anulată de instanță). Despre Ciceu, nimic suplimentar. Viața l-a ejectat acolo unde merita, în anonimatul din care a apărut printr-un nefericit concurs de împrejurări. End of story.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here