FINANȚARE – Din Maramureș s-au depus cereri pentru construirea a 30 de mici centre de colectare a deşeurilor prin aport voluntar

0
4597

INFRASTRUCTURA DE COLECTARE A DEȘEURILOR. Ministerul Mediului a anunţat la închiderea sesiunii de depunere a cererilor de finanțare pentru constituirea micilor centre de colectare a deşeurilor prin aport voluntar că din Maramureș s-au depus 30 de solicitări, ceea ce clasează județul pe locul 3 în topul național (după Suceava – 44 de centre și Timiș – 42 de centre) – la nivel național s-au depus 654 de cereri, cu o finanțare care totalizează peste 2,39 miliarde de lei (adică aproximativ 83% din alocarea financiară iniţială).

 

Aceste mici centre de colectare a deşeurilor prin aport voluntar trebuie construite până în iunie 2026 și sunt finanțate prin Planul Național de Redresare și Reziliență – PNRR (bani alocați prin componenta de Management al deșeurilor), urmând să asigure colectarea separată a deşeurilor menajere care nu pot fi colectate în sistem „door-to-door”, respectiv: deşeuri reciclabile şi biodeşeuri care nu pot fi colectate în pubelele individuale şi fluxuri speciale de deşeuri (deşeuri voluminoase, deşeuri de echipamente electrice şi electronice, baterii uzate, deşeuri periculoase, deşeuri din construcţii şi demolări șa.m.d.).

 

Ministrul Mediului, Tánczos Barna, a precizat că pe lângă cele 654 de centre mici vor fi finanţate şi 10 centre regionale, la nivelul marilor aglomerări urbane (printre care și Baia Mare), care vor beneficia inclusiv de capacităţi proprii de reciclare.

 

Prin construirea acestor centre, cetăţenii vor putea preda deşeurile voluminoase, inclusiv anvelope sau mobilier uzat, deşeuri de echipamente electrice şi electronice – tipuri de deşeuri pe care cetăţenii nu aveau unde să le ducă până acum -, extinderea infrastructurii de colectare separată vizând, în principal, îmbunătăţirea ratelor de reciclare și tranziţia către economia circulară.

 

* Foto: @ecoteca.ro

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here