FAPTĂ – Toți cei 21 de consilieri locali din Baia Mare, amendați cu o sumă enormă pentru refuzul aplicării unei hotărâri judecătorești definitive, au făcut recurs: s-a stabilit primul termen

0
1277

RECURS LA AMENDA-RECORD. În perioada 28 februarie – 2 martie 2023, toți cei 21 de consilieri locali din Baia Mare, condamnați să plătească o sumă enormă (la 26 ianuarie 2023 aceasta era în cuantum de aproape 318.000 lei/consilier) pentru refuzul aplicării unei hotărâri judecătorești definitive au înregistrat recurs în speța privind construirea blocului de la Pietrosul.

 

În paralel, s-a solicitat instanței lămurirea sentinței. Cei 21 sunt următorii: viceprimarul Doru Dăncuș, Radu Ardelean, Ștefan Lupșa, Mariana Pop, Gabriel Roman, Ionuț Pîrvu și Mihaela Elena Câmpan (toți 7 de la Coaliția pentru Maramureș), viceprimarul Pap Zsolt și Pintér Zsolt (ambii de la UDMR), Mircea Cirț, Romeo Crișan, Gheorghe Bărbuș, Ioana Marincaș, Anne Marie Hordău și Ovidiu Crăciun (toți 6 de la PNL), Bogdan Hodorogea, Claudiu Pop, Horia Buhan, Leontin Pop (toți 4 de la USR), Cornel Varga și Adrian Pop (ambii de la PMP).

 

Cei 21 au votat împotrivă, sau s-au abținut de la vot, în cazul unei hotărâri care viza punerea în aplicare a unei sentințe judecătorești definitive pronunțată în 2 iunie 2022 și obliga forul deliberativ al orașului să aprobe PUZ-ul de la Pietrosul, care prevedea construirea unui bloc cu 5 etaje + etaj tehnic și despre care instanța a decis că se încadra în reglementările zonale ale municipalității.

 

Doar că Executivul Primăriei, controlat de primarul Cătălin Cherecheș (cel care i-a instigat pe consilierii locali să respingă aplicarea sentinței judecătorești definitive, dar care a scăpat de amendă pentru că, în accepțiunea legii, un primar nu este atât de important, el fiind doar un executant al hotărârilor Consiliului Local), a refuzat să-i aprobe firmei Pietrosul SRL edificarea blocului, localizat pe Bulevardul Bucureşti nr. 8 din Baia Mare (în spatele blocului care adăpostea fostul bar-restaurant și cofetărie Pietrosul și unde acum este magazinul de produse de panificație Bizo, zona fiind cuprinsă între Bulevardul Bucureşti și străzile Gheorghe Bilaşcu şi Petru Maior).

 

Din acest diferend, doi consilieri locali opozanți cartelului administrativ controlat de edilul Cherecheș (Bogdănel Gavra – PMP și Simion Bizău – PNL) au avut inspirația să lipsească de la ședința în care a fost respinsă aplicarea hotărârii judecătorești, implicit au scăpat de amendă.

 

Cei neinspirați, care au ascultat ordinul public al primarului Cherecheș (Cherecheș – în 21 octombrie 2022, în ședință extraordinară a Consiliului Local Baia Mare: “Eu, dacă aș avea drept de vot, ori m-aș abține și mi-aș manifesta votul când Municipiul își va finaliza PUZ-ul pe o zonă mult mai largă, sau aș vota împotriva acestui PUZ.”) vor plăti acum o amendă imensă.

 

Pentru solicitarea privind lămurirea sentineți, s-a fixat deja termen (26 aprilie 2023) – pronostic: va fi respinsă cererea, sentința fiind extrem de clară chiar și pentru un nespecialist. Apoi, urmează judecarea recursului, în care cei 21 de consilieri păcăliți de primarul Cherecheș (care a mai demonstrat o dată că nu se pricepe și că nu înțelege atribuțiile autorității judecătorești în România) mai speră, eventual, la o reducere a cuantumului amenzii (parte din aceasta urmând să fie plătită statului, parte firmei prejudiciate).

 

Vitejia consilierilor băimăreni (de a se opune instanței de judecată) a durat foarte-foarte puțin: imediat ce a fost pronunțată soluția amendării, s-au întrunit și au aprobat, disciplinat și speriați, PUZ-ul cu pricina. Apoi, primii care au declarat recurs au fost Gabriel Alexandru Roman, Ionuț Rareș Pîrvu, Leontin Pop, Claudiu Vasile Pop (toți 4 în 28 februarie), ceilalți 17 consilieri depunând recurs în 1 și 2 martie 2023.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here