EXPLICAȚII – De ce e importantă clasarea pe locul 7 în sezonul regular al Explorări: calculele făcute de băimăreni și cum pot încheia sezonul chiar pe locul 5

0
233

LIGA I – VOLEI MASCULIN. Dezideratul clubului Explorări Baia Mare de a încheia sezonul regular pe locul 7 și nu 8, deși ambele duceau în play off, doar pare unul de orgoliu în contextul în care mare lucru nu schimbă în faza I, eliminatorie și care se duce pentru calificarea în lupta pentru locurile 1-4. Practic, dacă ar fi încheiat pe locul 8, băimărenii ar fi întâlnit Steaua (liderul campionatului), terminând pe locul 7, vor întâlni vicecampioana en titre, Dinamo, situată în sezonul regular pe locul 2. În ambele situații băimărenii aveau/au o misiune imposibilă, diferența valorică între loturi fiind semnificativă. Atunci de ce atâta zbucium?

 

Vom lămuri situația, explicând de ce calculele făcute și lupta pentru a câștiga măcar un set în ultimele două meciuri disputate în sezonul regular (partidele cu cele mai bune echipe ale actualului campionat, Steaua și Dinamo), implicit pentru ocuparea locului 7, au fost unele raționale. Sintetizat: printr-un joc bun, băimărenii pot ocupa la finalul ediției 2022-2023 chiar locul 5, unul extrem de valoros în condițiile bugetului și al lotului Explorări. Și acum explicațiile…

 

Regulament: sistemul de joc

 

Noul regulament al FRV, intrat în vigoare în acest sezon, prevede în play off trei faze de meciuri eliminatorii, care se dispută pe principiul Cel mai bun din 3 meciuri (respectiv, se califică echipa care obține două victorii din 3 meciuri – meciurile din faza I fiind programate în 11 martie, 25 martie și, unde este nevoie, 1 aprilie). În această primă fază a play off-ului, primele 8 echipe din sezonul regular sunt împerecheate pe sistemul: locul 1 cu locul 8, locul 2 cu locul 7, locul 3 cu locul 6 și locul 4 cu locul 5.

 

Admitem că, în lipsa unei minuni (iar în volei se întâmplă extrem de puține, dar se mai întâmplă, cum a fost cazul ultimei etape, de duminică, când Explorări a învins Dinamo revenind de la 0-2 la seturi), băimărenii au șanse aproape zero de calificare în grupa 1-4, indiferent că joacă împotriva Stelei sau a lui Dinamo.

 

Terminând pe locul 7, băimărenii vor juca în această fază I a play off-ului cu Dinamo (clasată pe locul 2). Meciurile se dispută în această ordine: la București, la Baia Mare și, dacă este nevoie de meciul decisiv, la București. Avantajul terenului propriu: Dinamo. Cel mai probabil, băimărenii vor fi eliminați, așa că vor juca împreună cu celelalte viitoare învinse din faza I pentru locurile 5-8. Cel mai probabil, în faza a II-a a play off-ului vor intra în joc Rapid – loc 5 în sezonul regular, SCM Zalău – loc 6, Explorări Baia Mare – loc 7 și CSM Constanța – loc 8.

 

Varianta optimistă: locul 5

 

De aici încolo începe importanța strategică a locului 7. Locul 7 aduce în faza a II-a din play off un adversar mai apropiat valoric (cel mai probabil, SCM Zalău, care a încheiat sezonul regular pe locul 6 și care în faza I a play off-ului, eliminatorie, întâlnește Arcada Galați, campioana en titre, care a învins-o în ambele meciuri din sezonul regular). Mai mult, în această fază a II-a, Explorări ar urma să dispute pe teren propriu două din cele trei meciuri, implicit ar avea o șansă suplimentară la calificare pentru faza a III-a, unde, dacă s-ar întâmpla, ar juca pentru locurile 5-6.

 

Dacă Explorări s-ar califica în dauna zălăuanilor – deși, să recunoaștem, ar porni cu șansa a doua și în potențiala confruntare cu SCM Zalău, fosta vicecampioană din sezonul 2019-2020, echipă care a câștigat în acest sezon regular cu 3-1 la Baia Mare și 3-2 la Zalău (după ce a revenit de la 0-2) și s-a calificat și în confruntarea directă din sferturile Cupei României (cu 3-0, 2-3) -, ar disputa meciurile pentru locurile 5-6 cu, cel mai probabil, Rapid (clasată pe locul 5 în sezonul regular și pe care Explorări a învins-o la Baia Mare, 3-0, dar a pierdut la București tot în minim de seturi). Deci tot o adversară “la îndemână”.

 

În cazul în care se impune (Cel mai bun din 3 meciuri) în confruntarea (potențială/prognozată) cu Rapid, Explorări va ocupa locul 5. Dacă va fi înfrântă, va rămâne pe locul 6, care oricum ar fi cel mai bun din ultimele 3 sezoane (în precedetele două, băimărenii au terminat pe locul 7).

 

Varianta pesimistă: loc 8

 

În cazul în care prognoza s-ar respecta și Explorări ar fi învinsă/eliminată de Zalău în faza a II-a a play off-ului, băimărenii ar juca în faza a III-a pentru locurile 7-8, cel mai probabil cu Constanța (clasată pe locul 8 în sezonul regular, care în sezonul regular a câștigat cu 0-3 la Baia Mare, dar a pierdut cu 3-2 la Constanța), însă două din aceste meciuri ar urma să aibă loc la Constanța.

 

Deci, pentru a se menține pe locul 7 (loc ocupat de Explorări în ultimele două sezoane), băimărenii ar trebui să se impună măcar într-un meci la Constanța (în sezonul regular au reușit, în 22 februarie câștigând după un meci disputat pe durata a două ore). În caz contrar, urmând să se claseze pe locul 8 în clasamentul final.

 

Concluzia analizei

 

Sinteza: locul 7 aduce băimărenilor un traseu mai ușor în play off, cu posibilitatea ocupării la final chiar a locului 5, aceasta fiind varianta cea mai optimistă, cu șanse de împlinire, chiar dacă nu cu foarte multe.

 

Oricum, în varianta cea mai pesimistă, Explorări va ocupa la finalul ediției 2022-2023 locul 8 (dacă pierde toate trei confruntările din play off). Răspunsul îl vom afla abia în 13 mai (sau în 7 mai, dacă ultima confruntare se va încheia după primele două meciuri).

 

Deocamdată urmează faza I a play off-ului, două/trei meciuri cu vicecampioana Dinamo, programate în 11 martie la București, 25 martie la Baia Mare și, dacă va fi nevoie, 1 aprilie la București.

 

* Foto: @Știința Explorări Baia Mare

 

Andrei TUDORAN



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here