FAPT – Senatorul Cristian Niculescu-Țâgârlaș: Ridicarea oficială a Mecanismului de Cooperare și Verificare constituie o reușită istorică pentru țara noastră

0
222

REFORMARE OFICIALIZATĂ DE UE. „Ridicarea oficială a Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV) constituie o reușită istorică pentru țara noastră și mă bucur că am putut contribui la acest succes, multe modificări majore de legislației recomandate de UE fiind realizate în mandatul meu de președinte al Comisiei Juridice a Senatului României”, a declarat senatorul PNL Maramureș Cristian Niculescu-Țâgârlaș.

 

Mecanismul de Cooperare și Verificare (MCV) a fost instituit de Comisia Europeană, la momentul aderării României la Uniunea Europeană în data de 1 ianuarie 2007, având ca obiectiv principal reformarea sistemului de justiție în vederea eficientizării sistemelor administrative și judiciare, criteriile de referință pentru evaluarea progresului României fiind reprezentate de eficacitatea și transparența sistemului judiciar în cazul instituțiilor cheie, în domenii majore precum integritatea, prevenirea și lupta împotriva corupției la toate nivelurile societății.

 

Pe 22 noiembrie 2022, Comisia Europeană printr-un raport special a recomandat, ca în cazul României, să fie ridicat mecanism de verificare MCV, înlocuit cu mecanismul comun de verificare al tuturor statelor membre ale Uniunii Europene.

 

„După 15 ani și un efort comun al autorităților, instituțiilor de justiție și al partenerilor europeni s-a recunoscut de către Comisia Europeană finalizarea reformelor esențiale și  îndeplinirea tuturor recomandărilor MCV. O muncă de echipă cu rezultate extraordinare pentru țara noastră, eliminarea mecanismului reprezintă un succes de etapă pe care trebuie să îl continuăm cu reforme substanțiale în domeniul justiției, scopul esențial fiind accesul facil la justiție al cetățenilor și un sistem juridic eficient, la standarde europene”, a concluzionat senatorul Cristian Niculescu-Țâgârlaș, președintele Comisiei juridice, de numiri, disciplină, imunităţi şi validări.

 

Biroul parlamentar al senatorului Cristian Niculescu-ȚâgârlașATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here