FAPT – Senatorul Cristian Niculescu-Țâgârlaș, despre creșterea nivelului calitativ al asistenței medicale în cabinetele medicale școlare

0
114
Cristian Niculescu-Țârlaș, senator PNL de Maramureș

DEMERS LEGISLATIV. La nivel național există 3.370 de cabinete medicale şcolare, din care 3.237 în unităţile de învăţământ în masă şi 133 în unităţile de învăţământ special, precum şi 501 cabinete stomatologice, din care 484 în unităţi de învăţământ în masă şi 17 în unităţi de învăţământ special. Potrivit datelor oficiale, în aceste cabinete medicale sunt încadraţi doar 2.082 de medici şi 4.320 de asistenţi medicali.

 

Medicina şcolară reprezintă un obiectiv important în asigurarea asistenţei medicale şi a prevenirii îmbolnăvirii în rândul copiilor, iar acest proiect de lege inițiat de senatorii liberali va crește nivelul asistenței medicale de calitate în cabinetele medicale școlare.

 

Prezența medicilor în unitățile de învățământ reprezintă o necesitate reală pentru a se asigura asistența medicală și prevenirea îmbolnăvirilor în rândul populației școlare. De aceea am promovat împreună cu colegii mei liberali o propunere legislativă care completează OG nr. 18/2009 și prin intermediul căruia  absolvenţii facultăţilor de medicină de după anul 2005, care nu au promovat examenul de rezidențiat, pot fi încadrați în cabinetele de medicină școlară, a declarat senatorul PNL Cristian Niculescu-Țâgârlaș.

Proiectul de lege prevede introducerea unui nou aliniat la articolul 22, care prevede că medicii de medicină generală, absolvenți ai facultăților de profil după anul 2005, care nu au promovat examenul de rezidențiat, pot fi încadrați ca medici in cabinetele de medicină școlară.

 

Acest demers legislativ are nevoie și de sprijinul autorităților locale, care vor contribui la  angajarea medicilor și a asistenților medicali din cabinetele școlare, prin finanțarea și organizarea de cursuri de instruire, în parteneriat cu factorii implicați din sistemul de sănătate.

 

Sper ca după aprobarea proiectului în Senat, actul legislativ să fie adoptat și de Camera Deputaților astfel încât medicina școlară să devină un element important în prevenirea, tratarea  și asigurarea unei noi calități în activitatea de medicină școlară, a precizat senatorul Cristian Niculescu-Țâgârlaș, președintele Comisiei juridice de numiri, disciplină, imunităţi şi validări.

Biroul parlamentar al senatorului Cristian Niculescu-Țâgârlaș



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here