FAPT – În Maramureș sunt 5% din punctele gastronomice locale autorizate în România: află unde sunt localizate acestea

0
3462

MARAMUREȘ: PUNCTE GASTRONOMICE LOCALE. Pe harta națională HoReCa au fost puse în 6 ani 254 de puncte gastronomice locale – acestea sunt mici unităţi de alimentaţie publică care oferă produse pe bază de reţete tradiţionale şi care se află în gospodării/agropensiuni ţărăneşti, mici ferme, stâne sau locuri pescăreşti. Dintre acestea, 5,12% (numeric, 13) se află în județul Maramureș (3 în Moisei, câte 2 în Borșa, Ieud și Suciu de Sus și câte 1 în Vișeu de Jos, Rozavlea, Șișești și Dumbrăvița).

 

Iată care sunt cele 13 puncte gastronomice locale autorizate până acum în Maramureș (acestea au fost autorizate în perioada 2018-2023): Pensiunea Agroturistică Vivat din Moisei, Pensiunea Eco-Tim din Moisei, Pensiunea Popasul Vânătorului din Moisei, Casa Firuța din Baia Borșa, Pensiunea Hanţig Lucian din Borșa, Pensiunea Ileana din Ieud, Casa Pințioi din Ieud, Șura Demian din Suciu de Sus, Gospodăria Șanta din Suciu de Jos, Pensiunea Maramureș Guesthouse din Vișeu de Jos, Casa Tand din Rozavlea, Pensiunea pe Deal din Șișești, Agropensiunea Maria din satul Unguraș (com. Dumbrăvița).

Condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească un Punct Gastronomic Local sunt ca alimentele să fie preparate numai de către proprietar, sau de către membrii familiei acestuia (mâncarea trebuie oferită pentru consum doar în ziua în care a fost preparată și pentru un număr de maximum 12 persoane simultan); materiile prime trebuie să provină numai din unităţi autorizate/înregistrate sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor (cu accent pe produsele autohtone, specifice zonei).

 

De asemenea, meniul punctelor gastronomice locale (care pot funcționa chiar și în locuința bucătarului) este diferit de cel al restaurantelor: acestea au un meniu zilnic cu o gamă sortimentală restrânsă (cel mult 2 feluri de ciorbe sau supe, 2 feluri principale și, eventual, 2 feluri de desert), specific zonei în care îşi desfăşoară activitatea.

 

Pentru că în România cele mai multe legi se fac prost, până acum, cei care doreau să își autorizeze puncte gastronomice locale trebuiau să dețină o formă de organizare juridică (Asociaţie Familială, Persoană Fizică Autorizată sau Societate Comercială) și persoana trebuia să facă dovada aboslvirii unui curs de bucătari (de curând, se acceptă un curs de  24 de ore pe care Agenţia Naţională a Zonei Montane îl face gratuit), iar dosarul de autorizare (de către ANSVSA) trebuie să cuprindă o schiţă a bucătăriei unde urmează să prepari masa (care este verificată fizic). Taxa pentru autorizare este de 120 de lei.

 

De curând, se încearcă modificarea regulilor, prin faptul că doritorii nu mai trebuie să dețină forma de organizare juridică (deputatul vâlcean Cristian Buican este inițiatorul modificării legii), deci acesta poate fi și o persoană fizică, raționamentul înființării/funcționării acestui tip de mic restaurant familial fiind de a oferi turiștilor posibilitatea de a mânca tradițional în familii locale din mediul rural, fiind și o şansă suplimentară de dezvoltare pentru micile localități situate în zone mai defavorizate.

 

* Foto: @Pensiunea Ileana, @Casa Pințioi, @Agropensiunea Maria

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here