FAPT – Executivul Primăriei Baia Mare s-a zgârcit la 50 de lei din prea multă „dragoste” pentru copii: deși Consiliul Local a aprobat majorarea sumei pentru Primul ghiozdan, achiziția s-a făcut tot la suma mai mică, impusă de primar

1
829

HOTĂRÂRE OBLIGATORIE, NERESPECTATĂ. Consiliul Local (CL) Baia Mare, forul deliberativ al orașului, compus din aleși ai băimărenilor, ar trebui să fie, conform legii, cel care conduce municipiul, luând decizii pe care primarul este obligat să le execute (să le pună în aplicare). În fapt, CL are pentru edilul Cătălin Cherecheș doar valoarea unui mare ZERO, ale cărui decizii nu sunt respectate.

 

Argumente sunt suficiente în trecut (multe fiind expuse de 2mnews), dar ultimul este de dată recentă și îl facem public nu doar pentru că îi implică pe copiii din Baia Mare, ci și pentru a devoala discrepanța dintre imaginea reală și cea falsă, pe care primarul Cherecheș încearcă să o inducă prin declarațiile publice și pozele electorale care acreditează ideea dragostei și susținerii oferite celor mici.

 

Cherecheș propune 200 lei/copil, CL decide alocarea a 250 lei/copil

 

„Primul ghiozdan” este un program hotărât de CL Baia Mare încă din anul 2015, prin care municipalitatea plătește în fiecare an din bugetul local o sumă de bani din care fiecare copil care intră în clasa pregătitoare primește un ghiozdan echipat cu diverse produse necesare. Suma nu este mare, este chiar ridicolă pentru acest oraș jefuit candențat prin zecile de milioane de lei cheltuite iresponsabil și inutil pentru luminițe kitsch-oase și concerte „gratuite”.

 

De pildă, anul trecut s-a plătit 164.450 de lei pentru ca 1.265 de copii înscriși în clasa pregătitoare să primească Primul ghiozdan (care a fost în valoare de 130 lei/bucată). În acest an, edilul Cherecheș a propus să se aloce 200 lei/copil (aceste sume includ TVA), însă forul deliberativ al orașului a considerat că majorarea ar trebui să fie mai substanțială, ținând cont de scumpirile care s-au repercutat și asupra acestui tip de produse.

 

Astfel, consilierul local Bogdănel Gavra a propus să se aloce 250 de lei/copil, majorarea neafectând în vreun fel bugetul urbei (suma alocată creștea cu 63.700 lei). Consiliul Local a decis să aprobe suma de 250 lei/copil. Oficial/legal, hotărârile Consiliului Local sunt obligatorii și executorii, primarul având atribuția de a le pune în practică.

 

… rezultat final: Primul ghiozdan, cumpărat cu 200 lei/copil

 

Cum s-a pus în practică această hotărâre? Cum a vrut primarul. Joi, 24 august 2023, prin Direcția de Asistență Socială (serviciu din subordinea Primăriei), s-a semnat un contract, prin achiziție directă cu firma locală Enigma SRL (care administrează magazinul Cucubau de pe Bd. București nr. 2A, aflat în proprietatea lui Olajos Rolland Lazslo). Contractul este tipic licitațiilor de formă, cu câștigător ales dinainte, întreaga procedură de achiziție directă durând mai puțin de 30 de minute (timpul dintre postarea cererii de ofertă, oferta firmei și închiderea ofertării de către Primărie).

 

Contractul prevedea achiziționarea a 1.274 bucăți de ghiozdane echipate (615 pentru fete și 659 pentru băieți) în vederea distribuirii acestora copiilor înscriși în anul școlar 2023-2024 în clasa pregătitoare la unitățile de învățământ preuniversitar din Baia Mare. Suma propusă de Primărie: 254.698,08 lei (suma include TVA). Adică, 199,92 lei (sumă care cuprinde și TVA-ul aferent). Firma a acceptat propunerea și contractul a fost încheiat la această sumă și va fi executat ca atare.

 

Dacă primarul Cherecheș respecta legea, achiziția trebuia să fie făcută pornind de la suma totală de 318.500 lei (250 lei/copil) – suma aprobată de CL Baia Mare -, ceea ce ar fi dat posibilitatea achizitorului să completeze ghiozdanul cu alte produse utile pentru cei mici. Dar s-au zgârcit la 50 de lei.

 

Fiecare ghiozdan va conține: un penar complet echipat pentru clasa 0, un lipici stick de 8 grame, o cutie cu plastilină, o tăbliță pentru modelaj plastilină, o cutie de acuarele cu 12 culori, o carte de colorat, un bloc de desen cu 16 coli, 3 caiete, o jucărie lego și o insignă care se aplică pe ghiozdane să se știe cine le-a plătit.

* Foto arhivă: @Cătălin Cherecheș FB

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

1 COMENTARIU

  1. Ohhooooooo !!!!!! Stiti ghicitoarea cu ghiozdanul ???? Capo, dotore cereches nu rateaza nici o ocazie sa apara in fata cu portofelu larg deschis. Enigma combinatiei o stie doar cei de la Enigma SRL deoarece continutul ghiozdanului la orice Hypermarket costa maxin 150 – 160 lei. Dar ………Cucubau…… si cereches (magicianul devali…..rilor) scoate iepurasu (mi…a) din paleria lui Laszlo. Oare toti cei din CL au ratiune si minim habar ce trebuie sa contina un ghiozdan, au habar ca fiecare scoala si fiecare invatator isi compune un necesar dupa modul in care urmeaza sa-si parcurga programa scolara. Continutul ghiozdanului o aberatie (lipici, carte de colorat, jucaria Lego, insigna) BANI RISIPITI !!!!!!! Chiar nici un consilier nu are putina logica sau un gram de ratiune ??? De ce nu se da fiecarui parinte de copil ce incepe clasa 0 un vaucer cu aceasta valoare (250 lei daca asa sa hotarat) in momentul in care acesta prezinta bon fiscal cu rechizitele cumparate ?? Prea putin probabil deoarece in aceasta situatie cereches SARE din schema iar Laszlo ramane cinstit si corect si nu mai poate sponsoriza pe nimeni. Simplu si logic. Preacinstiti consilieri chiar si dupa 3 ani nu ati observat ca aveti doar un rol decorativ ???? Hotararile voastre precum si legislatia este ceve facultativ pentru dotore cereches. Nu ati observat ?? Vi se rupe pixul cu care semnati aceste hotarari de cat sunteti de ingrijorati si afectati !!!!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here