FAPT – Ce cantitate de policlorură de aluminiu folosește Vital în Stația de la Baia Mare pentru potabilizarea apei și tratarea apelor reziduale

1
1886

TRATAREA APEI. Operatorul de apă-canal Vital SA, firmă care prestează servicii de tip monopol în 10 orașe și 10 comune din Maramureș (care totalizează peste 58% din populația județului) și care este controlată de Municipiul Baia Mare (care deține 86,76% din acțiunile firmei), utilizează pe post de coagulant pentru tratarea apei pentru potabilizare şi pentru tratarea apelor reziduale polihidroxiclorură de aluminiu.

 

Doar pentru Stația de Tratare din Baia Mare (localizată pe str. Colonia Topitorilor nr. 32), firma a anunțat recent necesarul pentru următorii 4 ani: 600-1.200 de tone (cu o valoare estimată de 1,6-3,2 milioane de lei + TVA), ceea ce înseamnă o cantitate utilizată de circa 12,5-25 tone/lună.

 

Uzina de apă (stația de tratare) prepară apa necesară municipiului Baia Mare (fără cartierele Firiza și Ferneziu Nord, care dețin sisteme de alimentare cu apă separate și pentru care apa se potabilizează la stației de tratare Blidari, respectiv la Microuzina de Apă). Apa brută provine din lacul tampon Berdu, aflat în avalul Barajului Strâmtori – Firiza, de unde este transportată la stația de tratare printr-o aducțiune de circa 6 km.

 

Aceasta are o capacitate de tratare de 950 litri/secundă, alimentând municipiul Baia Mare și localități limitrofe (Dumbrăvița, Șindrești, Unguraș, Rus, Cărbunari, Chechiș, Groși, Ocoliș, Satu Nou de Jos, Coltău, Cătălina, Săcălășeni, Culcea, Coruia, Coaș, Berința, Curtuiușu Mic, Cărpiniș, Copalnic Mănăștur, Copalnic, Rușor, Vad, Laschia, Făurești, Recea, Săsar, Lăpușel, Mocira, Bozânta Mică, Hideaga, Colțirea, Mogoșești, Pribilești, Dăneștii Chioarului, Lucăcești, Tăuții Măgherăuș, Bozânta Mare, Bușag, Merișor).

 

În anul 2022, Vital a prelevat pentru potabilizare/tratare 17,79 milioane mc (însă a vândut în cele 20 de UAT-uri în care operează doar 11,84 milioane mc, susținând că are pierderi de 33,44%).

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

1 COMENTARIU

  1. Aceste probleme se rezolva relativ simplu: oameni de buna credinta si nu finantatori de partide, tehnologie se gaserte atat pentru a inlociu PAC cat si pentru a reduce pierderile doar ca cine are aceasta tehnologie nu se baga la „sponsorizari”. Una din variant poate fi o companie cu origini in Japonia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here