EXCLUSIV – Trei vicecampioni europeni la acrobaţie vin la „Maramureş Air Show 2017” – George Rotaru: „În august, mergem în Cehia să ne menţinem titlul de vicecampioni”

0
814
De la stânga la dreapta: George Rotaru, Andrei Șerbu și Ferencz László (foto: aviatim.ro)
Afișul „Maramureș Airshow 2017”

MARAMUREŞ AIR SHOW. „Capul de afiş” al Maramureş Air Show 2017, cel mai spectaculos miting aviatic care a fost organizat vreodată în judeţ, îl constituie reprezentaţia echipei naţionale de acrobaţie Hawks of Romania (Şoimii României). Din cauza programului încărcat al naţionalei de acrobaţie, doar trei dintre membrii echipei vor zbura la mitingul din 20 mai, de pe Aeroportul Internaţional Maramureş, patru dintre avioanele Aerooclubului fiind încă pe vapor, după ce Şoimii României au participat, în Zhengzhou (China), la mitingul aviatic Formation Aerobatic Challenge 2017, organizat de Federaţia Aeronautică Internaţională – FAI.

 

Vicecampioni continentali

 

Hawks of Romania

Ferencz László (Oradea), Andrei Şerbu (Ploieşti) şi George Rotaru (Bucureşti) sunt cei trei vicecampioni europeni din echipa naţională (Hawks of Romania) care vor pilota la Maramureş Air Show 2017 avioane de înaltă acrobaţie Extra 330 (două SC şi unul L). România a obţinut, pentru prima oară în istorie, titlul continental de vicecampioană, atât la echipe, cât şi la individual – prin Ferencz László -, la ultimul Campionat European de Acrobaţie (European Advanced Aerobatic Championships), cel din 2015, organizat de FAI în România.

 

În acest an, în luna august, „Europenele” au loc în Cehia, iar liderul echipei naţionale, George Rotaru, care este şi directorul general al Aeroclubului României, a declarat, pentru 2mnews, că postura de vicecampioni continentali îi obligă foarte mult.

 

„Anul acesta mergem la Campionatul European de Acrobaţie, care se va desfăşura în Cehia, în luna august, şi vrem să ne atrenăm, de aceea, când am fost invitaţi să participăm la mitingul aviatic din China, n-am demontat avioanele noastre cele mai bune (Extra300 SC) şi pe acestea vom pilota în Baia Mare. La Europene, ne-am fixat obiective, sigur. În 2015, la ultima ediţie, România a fost vicecampioană europeană, atât la echipe, cât şi la individual, prin colegul nostru Ferencz László, şi sperăm să păstrăm acest loc. Ne antrenăm pentru asta, nu este deloc simplu pentru acrobaţia individuală presupune eforturi mari în timpul zborului, mă refer la sarcinile pe care le simte pilotul”, a declarat George Rotaru.

 

La ultima ediţie a Europenelor de Acrobaţie au participat cei mai buni piloţi din 12 ţări ale continentului (Elveţia, Italia, Lituania, Monaco, Luxemburg, Marea Britanie, Belgia, Rusia, Polonia, Franţa, Ucraina şi România), echipa României fiind compusă din Ferencz László, Dan Ştefănescu, Andrei Şerbu, Cristian Iorgov şi George Rotaru (a fost devansată în clasament doar de Franţa, iar titlul la individual a revenit tot unui pilot francez, Jean-Max Vautier). La ediţia din 2013, România s-a clasat pe locul 5, aşa că medaliile cucerite în 2015 au fost o surpriză în lumea aviaţiei.

 

Premiaţi şi în China

 

Premiați în China

La Formation Aerobatic Challenge 2017, desfăşurat sub egida FAI, în perioada 29 aprilie – 1 mai în Zhengzhou (Republica Populară Chineză), România (cu 4 avioane de înaltă acrobaţie şi o delegaţie de 12 persoane – George Rotaru, Ferencz László, Cristian Iorgov, Attila Goger, Andrei Şerbu, Ioan Aviatorul, Marin Opriceană, Elvis Pârvoi, Vasile Vicol şi Nelu Dinu) a obţinut premiul „Best visual creativity award”.

 

„În China au fost invitate 12 formaţii din toată lumea. Federaţia Internaţională, prin comisia ei de specialitate, de acrobaţie, CIVA, a vrut să facă un test în privinţa a ceea ce ar însemna o competiţie în formaţie, pentru că până acum au fost reglementate numai competiţii individuale de acrobaţie şi acum se încearcă realizarea unor campionate anuale cu formaţii. Acesta a fost, practic, un test, dar cu arbitrii ca şi cum ar fi fost o competiţie, numai că nu s-a făcut un clasament pe locuri, s-a punctat pentru ce a făcut mai vizibil fiecare formaţie, ce a arătat cel mai bine.

 

Echipa noastră a fost punctată cel mai bine pentru programul prezentat – se prezintă două programe de evoluţii, unul impus, identic pentru toate echipele, şi unul special, realizat aşa cum doreşte fiecare formaţie în parte. Şi programul nostru a fost desemnat ca fiind cel mai creativ, cel mai inspirat. Noi am zburat cu patru avioane, uneori în formaţie rămâneau trei şi al patrulea făcea evoluţii solo la înălţime foarte joasă şi foarte spectaculos… Cum facem noi de obicei, numai că pe acolo nu se văzuseră astfel de evoluţii şi au apreciat foarte mult”, a declarat, pentru 2mnews, George Rotaru, care a râs când l-am întrebat dacă au executat şi „8-ul cubanez” (figură dificil de executat în formaţie – practic, formaţia de avioane face pe cer semnul infinitului, acel 8 „culcat”). „Am făcut şi 8-ul cubanez, am fost singurii care l-au executat. Noi îl executăm frecvent, face parte din programul nostru. O să-l executăm şi în Baia Mare”.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here