EXCLUSIV – Spitalul de Boli Infecțioase din Baia Mare a declanșat achiziția echipamentului care identifică infecția cu coronavirus: strategia e defectuoasă

0
1674

COVID-19 LA… LICITAȚIE. În urmă cu puține minute, Spitalul de Boli Infectioase și Psihiatrie din Baia Mare, aflat sub tutela administrativă a Consiliului Județean (CJ) Maramureș, a scos la licitație achiziția sistemului Real Time PCR și a kitului necesar în vederea diagnosticării cu COVID-19. Ofertele se pot depune până în 31 martie 2020.

 

Conform anunțului inițial, generat public în urmă cu exact o săptămână, în 17 martie, când președintele CJ Maramureș, pesedistul Gabriel Valer Zetea, s-a pozat victorios, dar cu mină preocupată, alături de managerul unității spitalicești din subordine și a anunțat că instituția pe care o controlează va cofinanța achiziția care totalizează 450.000 de lei, prețul maxim pe care Spitalul din Baia Mare a anunțat că-l oferă pentru echipament + kit este de 378.151,26 lei + TVA (adică aproximativ 447.000 de lei).

 

De acești bani, ofertantul trebuie să livreze spitalului din Baia Mare o platformă integrată de biologie moleculară cu toate aparatele necesare în vederea diagnosticării cu COVID-19 (respectiv: echipament automat pentru extracția acizilor nucleici; sistem de Real-Time PCR; centrifugă minispin cu rotor inclus – 2 bucăți; hotă PCR; suport pentru tuburi de 1,5/2 ml; vortex – 3 bucăți; rackuri cu răcire – 2 bucăți; set de pipete automate și carusel pentru pipete; reactivi pentru testare, cu predilecție pentru detecția coronavirus).

 

De asemenea, cerințele beneficiarului sunt ca programul PCR să nu depășească 35 cicluri și să prezinte limita de detecție de minim 25 copii/reacție, iar la kitul pentru identificare Coronavirus în probele respiratorii umane detecția celor două regiuni să se realizeze folosind filtrul FAM si CY5.

 

Spuneam, ofertele se primesc până în 31 martie și poate până se declară eradicată pandemia ajunge și aparatura medicală în Baia Mare – pentru comparație a strategiilor: alte consilii județene din țară, care au aprobat sumele de bani în ședințe extraordinare, au semnat deja contractele de achiziție și cel puțin în două cazuri aceste echipamente sunt deja pe drum, urmând să fie livrate în această săptămână. Noi, în schimb, o dăm cu licitațiile…

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here