EXCLUSIV – Primăria Baia Mare este obligată de instanță să demoleze zidul de pe strada Horea, considerat discriminatoriu: sentința este definitivă și trebuie pusă în aplicare

9
3405

ODISEEA ZIDULUI DE PE STRADA HOREA S-A ÎNCHEIAT. Tribunalul Maramureș a decis, prin sentință (hotărâre) definitivă, obligarea Primăriei Baia Mare să demoleze zidul (numit “împrejmuire edificată”) care înconjoară blocurile nr. 46A şi 46B de pe strada Horea. Practic, instanța județeană a respins apelul Primăriei Baia Mare, păstrând în totalitate hotărâre dată pe fond, în 22 mai 2023, de Judecătoria Baia Mare în procesul intentat municipalității de Asociația Loving Colours, înființată în 2017 de activistul social Mugur Vărzariu și care promovează drepturile fundamentale ale omului și combate discriminarea.

 

Decizia a fost motivată prin faptul că situația împrejmuirii celor două blocuri, în urma unei decizii personale a fostul primar corupt Cătălin Cherecheș, este discriminatorie.

 

Conform hotărârii, obligatorii/definitive, Primăria Baia Mare are termen de 3 luni de la rămânerea definitivă a prezentei hotărâri (adică până la 14 mai 2024) să demoleze zidul. În caz contrar, Asociația Loving Colors este autorizată de instanțele de judecată să demoleze ea zidul, pe cheltuiala municipalității din Baia Mare. De asemenea, Primăria Baia Mare a fost obligată de Tribunalul Maramureș să plătească și o parte din cheltuielile de judecată ale asociației, respectiv suma de 3.035 lei.

 

Zidul de pe strada Horea din Baia Mare a fost ridicat în urmă cu 13 ani, din ordinul primarului Cătălin Cherecheș, două blocuri (nr. 46A şi 46B), locuite preponderent de romi, fiind împrejmuite cu o construcție din beton (numit de unii gard, de alții zid, și de alții „împrejmuire”). Procesele pentru demolarea acestuia au durat 4 ani, executivul Băii Mari agățându-se de orice șansă pentru a nu o demola, deși primarul Cherecheș a fost amendat de două ori de Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării, în 2011 (cu 6.000 de lei) și în 2020 (cu 7.000 de lei) și a pierdut în instanță toate procesele pe această cauză.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

9 COMENTARII

  1. Pacat ca nu isi mai amintesc ca înainte de ridicarea acelui gard (il numesc gard pentru că foarte mulți au la casele lor garduri mai înalte, mai betonate si înțesate de fier decat acest „zid” zidit si tencuit) gunoaiele si mizeriile ajungeau de multe ori pana în mijlocul drumului si pe mașinile celor care treceau pe acolo. Si eu personal am fost luat la țintă in locul ala de niste mucosi dar ce era sa fac decat sa-i dau talpa si sa evit zona aia pe viitor. Pacat, era unul din puținele lucruri bune facute de C***

  2. Ar merita judecătorul ăla numai pe strada aia sa circule. Acolo m am trezit cu ou aruncat în mașină în timp ce eram in mers cu copiii, acolo sar copiii lor în fața mașinilor, acolo aruncă cu mizerii pe carosabil. Niste incompetenți cei care au dat decizia asta și nepăsători fata de binele comun, atît al celor din trafic cît și al copiilor care stau in zona respectiva. Decizia lor este discriminare și punere în pericol.

  3. 🤫🤫🤫👍👍👍🤔🤔🤔🇮🇱🇮🇱🇮🇱🇮🇱🇮🇱🇮🇱🇮🇱AR TREBUI ACEL JUDECĂTOR SĂ FIE ANGAJAT PE POST DE MILITIAN NON-STOP PENTRU A PĂZI ACEASTĂ EDNIE SĂ NU MOARĂ CĂLCAȚI DE MAȘINI ,DEOARECE ESTE UN LOC CU COPII NEÎNGRIJIȚI ȘI S-AR ÎN FAȚA MAȘINILOR !!

  4. O hotărâre luată pe șest.. E cea mai de seamă realizare a lui Cherecheș și noi s-o demolăm… ! Era mai eficient să- i dăm o utilitate turistică, chiar cu denumirea „Zidul Cherecheș ” ceea ce ne-ar aminti de cea mai fastă perioadă din istoria orașului…!!!
    Chiar Palatul Cotroceni e înconjurat de un zid încă mai trainic si nimeni nu cere demolarea, pe motiv de discriminare etnică, Președintele fiind și el de altă etnie (germană)
    Ce să mai zicem de zidul Kremlinului…!

  5. Pe cel care a dat aceasta sentința ar trebui mutat in acel bloc sa traiasca cu ei …..Pentru a cata oară se renoveaza acel bloc si din ce bani , tigani au drepturi ..noi ceilalti obligatii….sa platim taxele cat mai repede. Tara

  6. O porcărie! Mai bine să se vadă toată mizeria și gunoaiele?! Mai bine s-ar demola complect toate acele blocuri din zonă s-ar face igienizarea zonei și s-ar reda terenul pentru ridicarea unor clădiri rezidențiale civile sau cu scop economic.Dar la noi important este să avem mizerie ,puturoșenie,infracționalitate și să nu cumva să-i deranjam pe romi (țigani) că ne mușcă de fund UE!

  7. propun sa fie lasat pana revine Chereches in tara si sa il demoleze el singur pe banii lui …. sau cine stie poate avem noroc si presteaza munca in folosul comunitatii …

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here