EXCLUSIV – Noutățile din apelul procesului în care primarul Cherecheș a fost condamnat la 5 ani de închisoare: judecătorul Pura a fost înlocuită din complet, martorii neprezentați amendați

1
2444
Cătălin Cherecheș, primarul municipiului Baia Mare

PROCESUL-ELASTIC. Această scriere vă prezintă cele mai importante aspecte și decizii care s-au luat la cel mai recent termen de judecată al apelului procesului în care primarul municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheș, a fost condamnat pe fond la 5 ani de închisoare pentru luare de mită, cel din 25 mai 2023. A fost al… 14-lea termen de judecată (extrem de multe pentru un apel).

 

Prima decizie majoră este că a fost primul termen la care completul de doi judecători ai Secției Penale a Curții de Apel Cluj a funcționat într-o formulă nouă, în urma detașării judecătorului Ancuța Pura (originară din Baia Mare) la Școala Națională de Grefieri (detașarea acesteia este începând din 1 iulie 2023, dar președintele Curții de Apel Cluj a aprobat înlocuirea sa din complet începând cu 24 mai, pentru că termenul din 25 mai avea pe rol citarea a doi martori, iar dacă înlocuirea judecătorului Pura s-ar fi produs după depunerea mărturiei acestora, mărturiile trebuiau reluate în prezența judecătorului-înlocuitor).

 

Noul complet este format din judecătorii Georgiana Rodica Fărcaș-Hîngan (care a făcut parte de la început din complet) și Ramona Mornăilă (judecător desemnat să o înlocuiască în complet pe Pura). Ramona Mornăilă este judecător din aprilie 2003 și are grad profesional de judecător de curte de apel din anul 2019. Ea este soția procurorului DIICOT Florin Mihai Mornăilă, iar traseul profesional al acesteia a fost următorul: Judecătoria Gherla – Judecătoria Baia Mare (unde a activat la în noiembrie 2005) –  Judecătoria Turda – Judecătoria Cluj-Napoca – Tribunal Cluj – Curtea de Apel Cluj.

 

Altă noutate: cei doi martori citați de primarul Cherecheș pentru a fi (re)audiați, Liviu Bala și Radu Țolaș, nu s-au prezenta nici la al treilea termen. S-a dispus citarea acestora cu mandat de aducere cu însoțitor (jandarm) și amendarea lor cu câte 1.000 de lei.

 

Următorul termen a fost programat la 16 iunie 2023, când au fost programate mărturiile martorilor Liviu Bala, Radu Țolaș. De asemenea a fost fixat și al 16-lea termen, la 30 iunie 2023, când au fost citate martorele Annamaria Somay și Erika Czigler (fost angajate la eMaramureș, trustul de presă cumpărat de Cherecheș prin interpuși).

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here