EXCLUSIV – La ce valoare este estimată dezvoltarea Parcului Industrial de specializare inteligentă din Târgu Lăpuș și ce vizează investiția

0
905

PARCURI INDUSTRIALE MARAMUREȘ. Dezvoltarea Parcului Industrial de specializare inteligentă din Târgu Lăpuș, proiectat pentru stimularea unor noi afaceri cu activități industriale și tehnologice nepoluante, are nevoie de o finanțare de estimată la 40 de milioane de lei, care se încearcă a fi obținută, în cea mai mare parte a ei, prin Programul Regional Nord Vest 2021-2027, aprobat în octombrie anul trecut de Comisia Europeană, prin care se pot accesa fondurile europene structurale și de investiții (cele provenite din Fondul European pentru Dezvoltare Regională – FEDR).

 

Banii sunt necesari realizării rețelelor de utilități (instalații de apă, canalizare menajeră, canalizare pluvială, rețea curent electric, iluminat stradal, gaze naturale), amenajărilor exterioare și a infrastructurii de acces (suprafață carosabilă, rigole/șanțuri pentru apele meteorice) între Drumul Județean 171E  și amplasamentul viitorului parc.

 

Investiția se va derula în această primă fază pe o perioadă estimată la 18 luni (un an și jumătate), proiectul de la Târgu Lăpuș fiind introdus de firma Parcuri Industriale Maramureș SA în circuitul pre-execuțional, pentru obținerea documentelor necesare demarării efective a realizării obiectivului.

 

Terenul pe care va fi dezvoltat Parcul Industrial Târgu Lăpuș este localizat lângă Stația de sortare a deșeurilor, pe un teren liber de construcții și acum încadrat extravilan, cu folosința pășune (o suprafață de circa 5,6 hectare, aferentă viitorului parc industrial, va fi introdusă în intravilan).
Proiectul vizează ca edificiile industriale (halele) să fie dezvoltate de rezidenții viitori ai parcului (parcelele vor fi în suprafață minimă de 3.500 mp și cu o deschidere la stradă de cel puțin 25 metri, iar pe un lot vor fi admise una sau mai multe construcții, cu condiția ca acestea să respecte condițiile de securitate la incendiu și indicatorii urbanistici – construcțiile nu vor putea depăși înălțimea de 15 metri, maxim P+2, sau echivalentul a maximum 3 niveluri supraterane, iar totemurile și alte elemente de signalistică vor avea maximum 25 de metri înălțime).
În schimb, firma administrației județene (Parcuri Industriale Maramureș SA) va asigura întreaga infrastructură, respectiv echiparea edilitară a zonei cu toate rețelele de utilități necesare și va realiza accesul carosabil atât pentru autoturisme, cât și pentru autovehicule de mare tonaj (actualul drum spre Stația de sortare a deșeurilor va fi redimensionat, urmând să fie lărgit la 7 metri lățime + rigole pentru apele meteorice și va fi asfaltat – acum acesta este doar pietruit).

Cătălin VISCHI, Liviu DAMIAN



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here