EXCLUSIV – Garda de Mediu Maramureș a amendat Primăria Baia Mare cu 50.000 lei pentru depozitarea ilegală a deșeurilor menajere pe malul râului Săsar

1
3852
Cătălin Cherecheș, primarul municipiului Baia Mare

CRIZA GUNOIULUI – BAIA MARE. Aruncată nedrept și exclusiv din vina celor care controlează administrația municipiului reședință al județului Maramureș, respectiv primarul Cătălin Cherecheș, într-o criză a deșeurilor care prezintă ridicat risc epidemiologic, Baia Mare trăiește sărbătorile din iarna anului 2021 îngropată în gunoaie, dar luminată ca-n Las Vegas cu luminițe contractate de la firma de casă a Primăriei, Ilnic Electric SRL, campioană națională în topul firmelor cu cea mai mare sumă strânsă din contracte de iluminat ornamental cu autoritățile publice.

 

După sistarea colectării deșeurilor stradale și apoi menajere de operatorul autorizat Drusal SA, din cauza datoriilor imense, care au ajuns la 26,5 milioane de lei (defalcat: 13 milioane de lei pentru salubritatea menajeră, 9 milioane de lei pentru salubritatea stradală și 4,5 milioane de lei arierate – sume câștigate definitiv în instanță), Primăria Baia Mare a decis să rezolve în regie proprie problema colectării, transportului și depozitării deșeurilor. Sigur, a reușit doar să încalce legea de nenumărate ori și să pericliteze mediul, aruncând efectiv gunoiul menajer pe malul râului Săsar, într-un depozit neautorizat.

 

Acum vă spunem și cu ce preț s-a întâmplat vitejia celor care controlează administrativ orașul: o amendă de 50.000 de lei și obligația de a salubriza locul în care au aruncat ilegal gunoiul (care înseamnă alți bani, mulți), care deja are forma unui deal – pentru că pe cei care au decis această ilegalitate, și pe care niciun organ de coerciție nu-i trage la răspundere, pentru că trăim în orașul în care „O mână spală pe alta” / „Toți trăim aici, împreună”, nu-i interesează nici legile, nici mediul.

 

Amenda a fost emisă în 22 decembrie 2021, de Garda de Mediu Maramureș (a confirmat, pentru 2mnews, comisarul Claudia Simion, care o înlocuiește la conducerea instituției pe comisarul șef, Lucia Marcela Chindriș, aflată în concediu).

 

“Acel depozit de deșeuri (n.red., de la limita dintre Baia Mare și satul Săsar) este în procedură de autorizare, solicitată de proprietarul terenului, care este municipalitatea Băii Mari, însă doar pentru deșeuri inerte, nu și pentru deșeuri menajere. Însă amplasamentul de pe strada Europa nu este deocamdată autorizat nici măcar pentru aceste deșeuri inerte (praf, frunze, crengi etc.). Pe lângă amendă, proprietarul, care este municipiul Baia Mare (n.red., reprezentat de Primăria Baia Mare), trebuie ca până în 25 ianuarie 2022 să salubrizeze zona și să transporte la un depozit autorizat deșeurile depozitate necontrolat, pentru readucerea terenului la starea inițială”, a mai precizat comisarul Claudia Simion, pentru 2mnews.

 

În plus, din acel deal de jeg, levigatul (care legal ar trebui colectat și neutralizat, pe bani, la Stația de Epurare operată de Vital Baia Mare) se scurge liniștit în Săsar (pentru că asta nu costă nimic, poluarea e gratuită). Cei de la Apele Române – Serviciul de Gospodărire a Apelor Maramureș au fost sesizați asupra problemei (poluarea voluntară, premeditată, de către ditamai Primăria Baia Mare a râului Săsar) și l-au sacrificat pe inspectorul SGA Claudiu Boldan, trimis la fața locului. Aflăm și cum s-a soldat acest control și nu facem un secret din asta.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here