EXCLUSIV – După ce a vândut Consiliului Județean ruina castelului din Pribilești, finanțistul austriac Schütz și-a radiat firma din Maramureș, dar statul se opune: află motivul

1
1171

EXIT BLOCAT. După ce a vândut Consiliului Județean Maramureș ruina Castelului Géza Teleki din satul Pribilești (com. Satulung), cu 210.000 euro, austriacul Gerd Alexander “Alex” Schütz (55 de ani) a cerut, din postură de proprietar (unic asociat) dizolvarea firmei prin care deținea imobilul (Castel Pribilești SRL), susținând că “societatea nu deține niciun fel de active, nu are datorii către creditori sau alte pasive și nici creanțe de recuperat”. Decizia lui Schütz a fost înregistrată în 19 iulie 2022.

 

Numai că are (datorii). Mă rog, omul (mai exact cei care au administrat firma lui Schütz) a omis să plătească statului fabuloasa sumă de… 1.479 de lei (contribuții aferente salariilor, deși din 2009 firma n-are niciun angajat). Adică fostul proprietar al ruinei de la Pribilești a încasat 210.000 euro și n-a plătit statului vreo 300 de euro. În consecință, statul, prin Administrația Județeană a Finanțelor Publice Maramureș, a contestat decizia, opunându-se dizolvării și lichidării firmei până la plata creanței.

 

Opoziția la dizolvare a firmei lui Schütz din Maramureș a fost înregistrată în 31 august 2022 și va fi judecată de magistratul desemnat al Secţiei a II-a civilă de contencios administrativ şi fiscal de pe lângă Tribunalul Maramureș, până la soluționarea acesteia firma neputând fi radiată din circuitul economic.

 

Această scriere a fost generată pentru a face public ridicolul unei alte situații generate de legi proaste, statul cheltuind mult mai mult pentru recuperarea în instanța de judecată a celor 300 de euro. Informațiile au grad de acuratețe de 100%, fiind confirmate de decidenți ai instituțiilor statului implicate în recuperarea “uriașei” creanțe. Doar gândiți-vă câți oameni ai statului (de la Finanțe, din magistratură) consumă timp (pentru care sunt plătiți bine din bugetul public) pentru a recupera 1.479 de lei.

 

Schütz și castelul

 

Antreprenorul austriac Alex Schütz (foto mare sus dreapta), originar din Linz, este CEO al C-Quadrat Investment Group din Viena și președinte al Cyan Security (o firmă de securitate IT din München). Timp de 4 ani, până în primăvara anului trecut, Schütz a fost și membru al Consiliului de Supraveghere al Deutsche Bank AG, fiind unul dintre primii 15 mari investitori ai băncii germane, cu o deținere de 0,84% (a demisionat în 27 mai 2021, cu 2 ani mai devreme decât perioada pentru care a fost numit, în urma scandalului stârnit de Afacerea Wirecard – cauzat de participația de 10% pe care a ajuns să o dețină compania chineză HNA, fapt care determinat scăderea cu peste 40% a acțiunilor Deutsche Bank – și și-a vândut acțiunile).

 

Imobilul de la Pribilești, acum ruinat, a fost construit în a doua jumătate a secolului al XIX-lea, inițial sub forma unui conac, pe un singur nivel, de contele maghiar Teleki Géza, fost ministru de interne al Regatului Ungariei. În 1897, conacul a fost supraetajat și modernizat în stil eclectic, fiind folosit ca reședință de vară a familiei nobiliare Teleki.

După evenimentele din decembrie 1989, starea imobilului era deja una foarte proastă. În mod paradoxal, domeniul ruinat de la Pribilești nu a fost revendicat de moştenitorii familiei Teleki, așa că în 2006 a fost trecut în proprietatea privată a comunei Satulung.

 

În anul 2007, administrația locală din comuna maramureșeană (condusă pe atunci de Augustin Panici – PD-L) l-a scos la vânzare, motivând că nu are bani să-l reabiliteze și să-l întrețină. La fel de paradoxal (dacă ne gândim la ce se întâmplă acum), Consiliul Județean, condus și atunci de un liberal (respectiv de Francisc Marinel Kovacs, aflat și acum în forul deliberativ al județului din postură de consilier județean PNL), nu a vrut să cumpere clădirea.

 

A cumpărat-o Peter John Tweedie, prezentat ca fiind “un urmaş englez al familiei Teleki”. Tranzacția a fost făcută printr-un sereleu pe care acesta o deținea împreună cu soția sa, Mariana Tweedie, (Gipfix Construct din Bucureşti), care nu mai funcționează din anul 2010, la prețul de 244.000 de euro + TVA. După tranzacție, Tweedie trece bunul pe o firmă nou-înființată, Castelul Teleki SRL, și anunță că-l va reabilita până în decembrie 2009 și îi va da destinație turistică. Planul a eșuat, Tweedie a murit, iar soția sa i l-a vândut lui Schütz, care nu a făcut nimic și după câțiva ani i l-a vândut CJ Maramureș, tocmai instituția statului care în 2007 refuzase să-l cumpere.

 

Administrația județeană (CJ Maramureș) a achiziționat Castelul Teleki de la Pribilești (mai exact ruina acestuia) la finalul anului 2021 cu suma de 210.000 euro, conducerea instituției anunțând că dorește reabilitarea cu fonduri europene a unor monumente istorice pentru a le reda circuitului turistic “și nu numai”. Numai că, în primă fază, CJ Maramureș a disponibilizat circa 400.000 lei din pușculița județului, pentru realizarea documentației tehnice privind reabilitarea imobilului (elaborarea și adaptarea documentaţiei de avizare a lucrărilor de intervenţii DALI, proiectul tehnic și analiza investiției).

 

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here