EXCLUSIV – După 19 ani, concurs pentru postul de director al Ansamblului Folcloric Național “Transilvania”: actualul manager, Iuliana Dragoș, evaluată sub nota minimă pentru prelungirea mandatului

23
23604
Iuliana Maria Dragoș

IMINENT. Iuliana Maria Dragoș (fostă Dăncuș), managerul Ansamblului Folcloric Național „Transilvania”, a fost evaluată cu media 8,7 de comisia Consiliului Județean Maramureș, insituția administrativă care are în subordine ansamblul folcloric din Baia Mare.

 

Ce presupune asta? Neobținând media 9 la evaluarea activității mandatului, care este minimă pentru obținerea prelungirii mandatului de management, postul de director al Ansamblului Folcloric Național „Transilvania” va fi scos la concurs. Conform legii, asta se va întâmpla în cel mult 30 de zile.

 

Conform legii (Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 189/2008), managerul unei instituții publice de cultură are un contract de management (semnat în cazul directorului ansamblului folcloric în 2020, pe o perioadă de 3 ani, 2021-2023), iar activitatea sa este evaluată anual de o comisie. Dacă la evaluarea de final de mandat obține minim media 9, contractul continuă (se prelungește), dacă la evaluarea  finală obține sub media 9 (cum s-a întâmplat în cazul de față) contractul se întrerupe de drept și se organizează un nou concurs pentru ocuparea funcției.

 

În 2021, Iuliana Dragoș (pe atunci Dăncuș), a obținut media anuală 10, în 2022 a obținut media anuală 9,97, iar la evaluarea finală a mandatului a obținut media 8,7.

 

Ansamblul Folcloric Național „Transilvania” este continuatorul Ansamblului Băimărean de Cântece şi Dansuri al Sfatului Popular Regional – înființat la 15 martie 1959 -, a cărui denumire a fost schimbată în 1 iulie 1968 în Ansamblul de Stat de Cântece şi Dansuri „Maramureşul”, iar în 16 ianuarie 1991 în denumirea actuală – inițiativa i-a aparținut coregrafului Valeriu Buciu (care a fost director până în 1997, la pensionarea sa).

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

23 COMENTARII

  1. Îmi permit o observație cu privire la caseta de info: Ansamblul Transilvania nu este un… precursor al „Sfatului Popular…” S-a strecurat o greșeală la descriere. În ceea ce privește nota obținută la evaluare, cred că undeva există intenții precise de a pune pe „altcineva” la conducere. Să ne gândim doar la maratonul care a avut loc recent la Sala Sporturilor! Știe cineva ce presupune o astfel de organizare cu atâția artiști? E tare ușor să „dăm jos” pe cineva, chiar putem arunca cu pietre, pentru că ne place!

  2. Pentru anumite persoane, posturile de conducere sunt până la pensie, dacă se poate și după.
    A fost liniște mare când cei doi soți -Dăncuș/Dragoș erau în conflict de interese, fiind la mijloc banul public.
    Mai ușor cu susținerea doamnei…

  3. În sfârșit și la Ansamblul Transilvania Baia Mare se restabilește normalul.
    Adică nu punem în funcții persoane mediocre care nu au nici o pregătire Universitara în acel domeniu doar ca avem posteriorul atractiv pentru…unii oameni politici …și ei de aceeași teapa!!
    Va doresc numai bine la toți urmăritorii și dacă e posibil sa ne unim și sa scăpăm de lepre,***e și incompetenti)

  4. Ca sa incheiem aceste discutii sterile fara sens si esenta propun sa apelam la profesionisti necoruptibili si nepolitizati cum ar fi ANDRE Leon Marie Nicolas RIEU. Sa evalueze un profesionist ca el, atat ansamblu cat si managementul acestuia. Nu contest calitatile doamnei, consider ca evaluarea doamnei se refera doar la aspectul artistic si tehnic nicidecum la performantele manageriale ale dansei care sunt departe de realitate. Ansambu s-a mentinut dar nu s-a dezvoltat si nu a performat din punct de vedere economic. Ca sa aduci un astfel de ansamblu la nivel de 2024 precum si european iti trebuie viziune si performanta manageriala. De asta avem noi nevoie si la Ansamblu si la Teatru Dramatic si la Primarie de viziune si management pentru a putea iesi din aceasta stare semimedievala in care ne aflam ca mentalitate. Oare cati baimareni au capacitatea de a intelege ca prin cultura corect manageriata, prin turism real si de calitate avem o sansa sigura de a iesi din anonimatul cotidian. Daca nu intelegem ca avem nevoie de profesionisti care stiu sa promoveze si sa vanda ce producem adica cultura, turism si arta traditiilor (in cazul nostru} tot efortul de a produce calitate este DEGEABA. Orice progres si evolutie se realizeaza prin finantare care se poate produce prin viziune si management profsional care este de fapt arta de a conduce. Daca nu intelegem ca in performanta nu au loc amantele, nevestele, fini, cumetriile si nepotismele vom ramane pe veci tot la acest stadiu. Performanta face diferenta atat in Dubai, in Japonia, in Europa cat si in Baia Mare

  5. …se pare ca doamna s-a ,,hodorogit”…profesional.
    Se vrea sange proaspat….
    Multumim , dar nu mai corespundeti…spun potentii zilei si ai urbei, judetene.
    Acum, cat sa stea si respectiva doamna pe post..ca doar nu e VALERIU BUCIU sau maestrul VIMAN.
    2 ..dint-o lovitura.. vesnica interimara de la MINAUR si ,,profesionista”” de la ansamblu…
    Doamnelor…varsta nu iarta pe nimeni….

  6. Pe când o schimbare la Centrul Cultural din Sighetu Marmației? Matus Ileana nu a dat niciun concurs, are doi ani la conducerea instituției, au trecut 120 de zile prevăzute de lege, iar de performanță nici nu se poate discuta. Se pare că politicul nu este interesat de performanță și nici de bunul mers al instituției.

  7. Postul se scoate la concurs. Am făcut o corectură/completare pentru o mai bună înțelegere. Respectiv, managerul a avut un contract de 3 ani (legea permite între 3 ani și 5 ani). Nota/media 8,7 este cea pentru întregul mandat. Media minimă pentru a-i putea fi prelungit contractul de management era 9. Implicit se face concurs.

  8. Stati linistiti, probabil Dancus vrea sa o puna pe actuala lui „sotie” ca manager al ansamblului …si daca cineva crede ca asta nu e o actiune politica, sigur nu si-a luat medicamentele azi ..dar e OK, ce mai conteaza, cine vrea sa scape de mafia aceasta banuiesc ca mai bine isi vede de treaba sau pleaca din tara, adica si daca stai sa te gandesti ca muncesti din rasputeri, platesti taxe si impozite si ajung oameni precum Dancus, Chereches, Ionel, Ciolacu, Dancila, etc, sa-ti administreze banii, iti da cu multe zecimale … nu ma pricep la dansuri populare, dar chiar sunt curios si eu ce entitati politice au facut parte din comisia de evaluare…

  9. Mi se pare că sunt ceva prietenii intre CJ și Primărie…!!???
    Chiar vreți să distrugeți tot ce este frumos și merge bine in judetul acesta?
    Sper sa nu puneți director la Ansamblu o persoana care nu are nici în clin nici în mânecă cu folclorul dar sa fie dintr-un anume partid politic,va poate mintea!😡

  10. Cred că s-a înțeles greșit!
    Nu-i scoate nimeni postul la concurs. Are mandatul pe 5 ani, evaluarea este pentru al treilea an de mandat. După 5 ani e evaluarea finală. Acolo, dacă primește sub nota 9, atunci se scoate la concurs de proiecte de management postul pt o altă perioada si pot participa și alții. Dacă primeste la evaluarea FINALĂ, peste nota 9, atunci poate depune singură un nou proiect de management pt alti 5 ani. Asa e legea!

  11. Pline sunt cimitirele de oameni de neînlocuit. Până acum cine le-a evaluat activitatea managerilor din instituțiile publice? Cumva profesori de la Academia Vaganova? De la Berklee Colege? Nu cumva tot aceia care au făcut acum evaluarea d-nei? Dar dacă i-au dat 10 nu au mai fost neprofesioniști, ci profesioniști. 19 ani?

  12. Evaluarea se face anual, nu după spectacolul de aniversare a 65 de ani.
    Politic este posibil orice. La fel și la concurs, dacă s-ar evalua candidații pe merit , real și nu prin relații, dedicații, nu ar fi atâta corupție.
    Evaluarea s-a făcut din partea Consiliului Județean. Ori Ansamblul Transilvania este subordonat acestei Instituții!

  13. Bună seara.
    E dezolant sā vezi că nu reuṣim sã ne desprindem de meteahna comunistă de a īmpărți după „rigori politruce” funcțiile de directori la instituțiile culturale, fenomen național cu caracter metastazic. In țările civilizate oamenii de cultură sunt apreciați ṣi reprezintă un adevărat model īn comunitățile īn care trăiesc.
    Consider că o comisie trebuie să fie formată din oameni care au un nivel de pregătire īn domeniul profesional similar sau măcar conex cu cel al instituţiei care urmează să fie analizată. E dezolant faptul că īn aceste aṣa-zise comisii sunt invitați īn ultimii ani membri care nu au nici nivelul de studii al candidatului, dar nici nu aparțin domeniului īn cauzā, ceea ce e deplorabil. Ṣi toată lumea tace…ṣi e normal să fie aşa…. Nu. Nu e normal. Cultura nu trebuie condusă de politruci, pentru ca politicile culturale nu īnseamnă politica.
    Dar dacă e aṣa ṣi e democratic… īmi permit să mă īntreb cu voce tare. Aceṣti politruci care sunt la butoane ṣi care râvnesc la aceste funcţii de conducere pentru soţioarele sau doamnele ṣi domnişoarele ce fac parte din cotidianul proxim al domniilor lor, nu ar trebui să dea şi ei examene de evaluare īn fiecare an? Cine ar trebui să facă parte din comisiile lor?
    Felicitări Iuliana pentru toată munca ta sinceră şi asiduă pe care ai facut-o de ani de zile!

  14. Sunt în țara asta foarte multe nonvalori care iau note foarte bune la concursuri, dar habar nu au să fie buni manageri în postul respectiv.
    Doamna iuliana a adus ansamblul Transilvania la un nivel de profesionalism pe care nu l a mai avut înainte. Pot sa concureze pe orice scenă a lumii cu oricine fără să se facă de rușine!
    Și noi ne luăm după 3 zecimi.
    A uitat să pună 3 virgule poate,undeva sau se dădea și o problemă de matematică?
    Singurul concurs care trebuia dat aici era, daca la sfârșitul unui spectacol poți ridica publicul în picioare să te aplaude. Ea l a arătat în 3 zile consecutive!
    Mi se pare că nici Eminescu nu trecuse ceva concurs și l lăsaseră repetent.

  15. Sa ne spuneți, va rog, numele membrilor comisiei și pregătirea pe care o au. Asemenea inepție, mai ales după weekend-ul care a fost ( organizarea absolut impecabila a aniversarii de 65 de ani)e greu de înțeles ..pare mai degrabă o comisie slugarnica și nu una competenta.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here