EXCLUSIV – Cristian Anghel a fost reabilitat de Curtea de Apel Cluj: „Pot şi mă gândesc să candidez pentru funcţia de primar al Băii Mari”

6
1154
Cristian Anghel

REABILITAT. Cristian Anghel (66 de ani, fostul primar al municipiului Baia Mare în perioada 1993-2010), a fost reabilitat, printr-o sentinţă definitivă, de magistraţii Curţii de Apel Cluj. Este de vorba de reabilitarea judecătorească a lui Cristian Anghel, aceasta presupunând redobândirea drepturilor cetăţeneşti şi încetarea decăderilor, interdicţiilor şi incapacităţilor care rezultă din condamnare.

 

Conform motivaţiei legii, reabilitarea judecătorească este dată în cazul condamnărilor de peste 2 ani şi este dată doar de instanţa de judecată (faţă de reabilitarea de drept, care se acordă automat persoanelor cu condamnări de până la 2 ani care nu au mai săvârşit fapte nelegale în perioada de probaţiune).

 

Reabilitarea judecătorească are scopul de reintegrare socială completă a fostului condamnat. În urma sentinţei de la Cluj-Napoca, lui Cristian Anghel îi va fi ştearsă înscrierea în cazierul judiciar (ceea ce, în termeni populari, se „traduce” prin „albirea cazierului”, fapta şi condamnarea nemaiapărând în cazier). De asemenea, după această reabilitare judecătorească, în cazul în care Anghel ar comite o nouă infracţiune, nu se va considera că a recidivat şi nici va putea beneficia de sentinţa de condamnare cu suspendarea condiţionată a pedepsei.

 

Reacţia lui Anghel

 

Cristian Anghel a declarat pentru 2mnews că decizia de la Cluj-Napoca e una rezonabilă în condiţiile în care Codul Penal prevede acordarea reabilitării judecătoreşti dacă este îndeplinită perioada de după executarea pedepsei în care nu a săvârşit fapte culpabile şi a achitat prejudiciul stabilit de instanţă.

 

În cazul lui Anghel, magistraţii băimăreni au respins, în decembrie 2016, solicitarea de reabilitare judecătorească tocmai în baza acestei prevederi, însă Curtea de Apel Cluj a acceptat excepţia privind achitarea în întregime a prejudiciului de 400.000 de euro. Anghel a demonstrat în instanţă că „a dovedit buna credinţă în respectarea dispoziţiilor din sentinţa de condamnare”, susţinând că achită lunar, conform legii, 33% din veniturile realizate, pentru a acoperi suma stabilită prin sentinţă şi că ar fi plătit deja aproximativ 40% din prejudiciul stabilit de instanţă („Am achitat, până acum, cam 150.000 de euro”, a declarat Anghel pentru 2mnews).

 

„Decizia asta mă ajută, în sensul că s-a şters ceea ce înseamnă cazier şi s-au şters antecedentele penale. În rest, nu exista niciun fel de obstacol în calea unei candidaturi, ca dovadă, în vara trecută, am candidat la Consiliul Judeţean şi am avut dreptul legal să ies consilier. Eu nu am motivarea, doar pronunţarea, dar, din punctul meu de vedere, s-a considerat că argumentele pe care le-am adus în dosar ca să dovedească poziţia mea de debitor corect au cântărit în decizia instanţei de la Cluj”, a precizat Anghel.

 

„Mă gândesc să candidez!”

 

Cristian Anghel susţine că şi anul trecut putea să candideze la funcţia de primar al municipiului Baia Mare şi că s-a gândit la acest aspect însă a „renunţat pentru că n-am vrut să se interpreteze că folosesc un moment neplăcut în istoria municipiului, primarul (n.red., Cătălin Cherecheş) fiind arestat şi eu să mă reped să candidez”.

 

Acum însă, datele problemei s-au schimbat. „Am în vedere o candidatură pentru funcţia de primar, pentru că mi se pare justificat să încerc să accesez la o funcţie pe care am deţinut-o foarte mulţi ani. Am experienţă, ştiu ce este de făcut. Consider că aş avea şi anumite şanse, pe lângă experienţă şi celelalte”, a declarat Cristian Anghel pentru 2mnews, care a subliniat că el nu a fost condamnat pentru fapte asimilate corupţiei, ci pentru abuz în serviciu.

 

Anghel a ocupat timp de 17 ani fotoliul de primar al muncipiului Baia Mare, până în anul 2010 când a fost condamnat pentru abuz în funcţie la pedeapsa de 2 ani şi jumătate în cazul „Blocul Horea nr. 46A” (achiziţia unui imobil la un preţ supraevaluat cu 400.000 de euro, conform DNA). A fost preşedintele PNL Maramureş şi vicepreşedinte şi membru a Biroului Politic Naţional al PNL. Acum, Anghel este preşedinte PER Maramureş şi consilier judeţean.

 

Cătălin VISCHIATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

6 COMENTARII

  1. Cu siguranță, experiența Dlui Anghel ar fi un câștig pentru oraș. Merită valorizată în favoarea orașului Baia Mare această experiență managerială.

  2. …daca angel a hotarat sa fie dragutz cu cetatenii orasului-restituind ceea ce a furat pentru sine-e normal sa presteze in folosul comunitatii in calitate de primash si sa fie platit din banii acelorasi cetateni(naivi contribuabili) ca sa majoreze cota-parte din prima de restituire.iata un mod regatean de rasplata civica a celor din nord.sigur aceasta logica parvine si din putul gandirii format in Penitenciarul Gherla dupa prestatia de onorabil Clopotar.sa nu ne miram ca vor mai fi servite astfel de minunatii in continuare iar noi baimarenii trebuie sa credem puscariasii fara tagada.logica de angel!!! :>>>)))

  3. Cu paguba ramane asa: avea de platit 400.000 euro, a platit 150.000 euro. Cei 250.000 euro ramasi ii plateste retinandu-i-se 33% din venitul net realizat lunar. Adica, daca castiga vreo 1.000 de euro/luna, i se retin 333 euro/luna. In cazul asta, reuseste sa isi stinga datoria in 750 de luni, adica in 62 de ani si jumatate. Adica, daca el are acum 68 de ani trebuie sa traiasca pana la 130 de ani si jumatate sa plateasca prejudiciul creat municipiului Baia Mare. Explicit?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here