EXCLUSIV – Câți angajați are Inspectoratul Județean de Poliție Maramureș și care este deficitul de personal al instituției

0
617

POLIȚIA MARAMUREȘ. Conform unui document oficial al Ministerului Administrației și Internelor (MAI) datat în luna mai 2023, la Inspectoratul de Poliție al Județului Maramureș se înregistrează un deficit de personal cu 8,92% mai mic decât media înregistrată de unitățile Poliției Române, deși posturile prevăzute în organigrama instituției au crescut continuu din 2019 încoace, statul de organizare fiind suplimentat cu mai multe posturi.

 

La solicitarea 2mnews, Poliția maramureșeană a precizat că organigrama (statul de organizare) IPJ Maramureș este de 1.065 de posturi, iar la 1 iunie 2023 gradul de ocupare a statului de organizare era de 92,5%, în scădere cu 0,56% față de finalul anului 2018 (la 31 decembrie 2018 gradul de ocupare a statului de organizare era de 93,06%). Simplificat, Poliția maramureșeană are în acest moment 985 de angajați.

 

Săptămâna trecută, IPJ Maramureș a anunțat creșterea efectivului de polițiști cu 13 agenți încadrați din sursă externă, care au parcurs cursul de inițiere în carieră (acesta presupune parcurgerea unor programe teoretice și practice, specifice în activitatea operativă a poliției). În acest moment, potrivit MAI, aproape o treime (30%) dintre angajații Poliției Române sunt angajați din sursă externă.

 

În 25 aprilie 2023, Sindicatul Național al Polițiștilor și Personalului Contractual estima la 20.000 de polițiști deficitul de personal la nivel național și îl explica prin „lipsa de predictibilitate în carieră, salarizare și pensionare”, fapt care a generat „o calitate din ce în ce mai îndoielnică a celor care intră în sistem” – la sfârșitul lunii trecute, ministrul MAI a estimat deficitul de personal la circa 30.000 de oameni, dar o analiză a documentelor publice privind raportul dintre numărul personalului prevăzut în organigrame și numărul de angajați la finalul lunii aprilie indica un deficit de circa 10%, respectiv 14.531 de angajați.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here