EXCLUSIV – A reînceput procesul fostului primar fugar Cătălin Cherecheș privind averea nejustificată, care va decide dacă trebuie să plătească statului 2,68 milioane de lei

6
12543
Cătălin Cherecheș

AVERE NEJUSTIFICATĂ. A început rejudecarea dosarului fostului primarul al municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheș, cu Agenția Națională de Integritate (ANI), în care inițial edilul fugar a fost condamnat să plătească statului român 2,68 milioane de lei, bani dobândiți nejustificat.

 

Dosarul inițial privind controlul averii primarului Cherecheș a fost înregistrat pe rolul instanței de judecată (Curtea de Apel Cluj) în urmă cu 4 ani (la 10 ianuarie 2020), iar procesul a fost soluționat în 9 aprilie 2021, instanța constatând că suma de 2,68 milioane de lei (exact: 2.685.708,31 lei) nu are caracter justificat şi a dispus obligarea lui Cherecheș la plata acestei sume în favoarea statului român, prin Ministerul Finanțelor Publice, în termen de 60 de zile de la rămânerea definitivă a sentinţei.

 

Cherecheș a făcut recurs, acesta fiind judecat la instanța supremă (Înalta Curte de Casație și Justiție). La 8 martie 2023, instanța supremă a admis recursul și a casat sentința, ceea ce în percepția publică a maselor a fost similar că edilul Cherecheș a câștigat procesul cu ANI. În fapt, cauza a fost trimisă aceleiaşi instanţe spre o nouă judecată (mai pe înțelesul tuturor, instanța supremă a admis că au existat unele “nereguli tehnice” și că acestea trebuie eliminate, pentru un proces echidistant).

 

La 27 iunie 2023, la mai bine de trei luni de la acea decizie, speța care are ca obiect controlul averilor primarului Cherecheș a fost repusă pe rolul Secţiei a III-a contencios administrativ şi fiscal a Curții de Apel Cluj, dar a început să fie judecată abia joi, 11 ianuarie 2024, pentru că între timp a intervenit vacanța judecătorească, apoi magistratul desemnat aleatoriu să judece speța a trebuit să se abțină (judecătorul Anamaria Gabriela Vida-Simiti a fost implicată în soluționarea inițială a speției, implicit a trebuit înlocuită), apoi avocatul care s-a prezentat nu avea dovada de reprezentare, apoi au venit sărbătorile…

 

În fine, joi, 11 ianuarie 2024, instanța a acordat termen în vederea administrării probelor în 29 februarie. Urmărim/monitorizăm derularea, pentru informarea celor interesați.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

6 COMENTARII

  1. acuma toata lumea din Baia Mare vorbeste ca nici un bloc nici un contract nimic nu se facea fara ca Chereches sa primeasca, un apartament sau un procent din contractele semnate, si poate ca nu e ok sa apleci urechea la zvonuri fara sa ai probe, dar sunt convins ca un minim de adevar exista in toate povestile acestea – acuma, ceea ce numim noi justitie, daca ar fi sa isi faca treaba si daca ar fi sa mearga mai departe pe firul acestor discutii, probabil ca ar descoperii chestii mult mult mai grave decat flagrantul acela cu Span unde se invarteau sume foarte mici fata de ceea ce putea Chereches sa inghita … dar sunt sigur ca justitia nu doreste sa-si faca treaba …. totul e politic in tara aceasta si totul e o caracatita politica….

  2. Cum de unde are banii? De la Doru Ioan Dancus, care a castigat la pacanele via tepe la Anaf, banci si firme. A falimentat Art Tradition Production si a in(…)lat tot ce a putut. (comentariu moderat – acuze nesusținute).

  3. De unde să dea săracu’, că n-are bani?! Avocații ăia bengoși care uzează în procesele sale de toate căile de atac ordinare, extraordinare, celeste și multiverse, lucrează pe caiet!

  4. Și ce rezolvăm dacă nu luăm urma banilor ? De unde au venit ? Confiscăm mita iar cei care au dat rămân liberi. Luați firul invers și scoateți putregaiul la judecată. Un PUZ, un bloc, o stradă nu s-a obținut fără taxă. FILMUL DE LA NUNTĂ CU HORA !!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here