EXCLUSIV – 15 foști parlamentari din Maramureș au dat în judecată Parlamentul cerându-și înapoi pensiile speciale

8
7057
Ardelean, Berci, Bondi, Boniș, Buciu, Buciuta, Bud, Buda, Cherecheș, Godja, Hoban, Leșe, Lupuțiu, Negruț, Ștefănoiu

PENSII SPECIALE. 15 foști parlamentari din Maramureș au dat în judecată Parlamentul încercând să-și apere pensiile speciale, abrogate la 26 iunie 2023 de actualii parlamentari. Abrogarea pensiilor speciale ale parlamentarilor a fost făcută voit în mod greșit, doar de ochii electoratului, total neconstituțional, identic ca și în 2021 când decizia a fost contestată în instanțele de judecată, iar Curtea Consituțională a decis că aceasta a fost făcută neconstituțional, iar foștii parlamentari și-au reprimit pensiile retroactiv.

 

Să înțelegem mai bine: la 26 iunie 2023, parlamentarii au greșit voluntar pentru a nu elimina în mod real aceste pensii speciale și contestatarii să și le recâștige în instanță. Dacă actualii parlamentari vroiau în mod real să elimine pensiile speciale ale foștilor, actualilor și viitorilor parlamentari procedau ca în 2010, când facilitatea a fost retrasă prin lege (Legea nr. 119/2010 privind stabilirea unor măsuri în domeniul pensiilor), atunci măsura fiind declarată constituțională, însă după 5 ani, în timpul Guvernului Ponta și a guvernării coaliției PSD & ALDE, drepturile au fost reintroduse, tot prin lege (Legea nr. 357/2015).

 

Revenind la momentul actual, 15 foști parlamentari maramureșeni au cerut în două dosare (unul cu 3 reclamanți, celălalt cu 12 reclamanți) Tribunalului Maramureș, anularea actului adoptat prin care nu mai au dreptul la pensia specială. Cei 15 sunt (în ordine alfabetică): Teodor Ardelean, Vasile Berci, Böndi Gyöngyike, Boniș Istvan, Angela Buciu, Ștefan Buciuta, Nicolae Bud, Ioan Buda, Viorica Cherecheș, Petru Godja, Ioan Hoban, Doru Brașoan Leșe, Teodor Lupuțiu, Cornelia Negruț și Luca Ștefănoiu.

 

Ei au chemat în judecată ca pârâți Secretariatul General al Camerei Deputaților, Camera Deputaților, Secretariatul General al Senatului și Senatul (dosarele au fost înregistrate pe rolul instanței maramureșene în 4 august (proces colectiv intentat de reclamanții Nicolae Bud, Doru Leșe și Ioan Buda) și 18 august (proces colectiv intentat de reclamanții: Teodor Ardelean, Vasile Berci, Böndi Gyöngyike, Boniș Istvan, Angela Buciu, Ștefan Buciuta, Viorica Cherecheș, Petru Godja, Ioan Hoban, Doru Brașoan Leșe, Teodor Lupuțiu, Cornelia Negruț și Luca Ștefănoiu).

 

Cronologia evoluției pensiilor speciale ale parlamentarilor

 

Saga introducerii pensiilor speciale ale parlamentarilor a început în urmă cu 17 ani, în 2006 fiind introdusă indemnizația pentru limită de vârstă. Motivația a fost că parlamentarii nu au salariu (sunt remunerați prin indemnizație), implicit nu plătesc contribuții sociale și astfel nu li se calculează acest venit la pensie. Sigur, a fost doar o altă minciună, legea putând fi modificată prin introducerea contribuțiilor aferente veniturilor de parlamentar (la fel cum se procedează, de pildă, în cazul banilor plătiți pentru chirie/locuințe) și virarea acestora la Pensii. Însă s-a adoptat strategia mai favorabilă, aceea ca fiecare parlamentar să primească la momentul pensionării încă o pensie, specială, pentru care nu au contribuit cu nimic la bugetul pensiilor.

 

Astfel s-a ajuns ca pensia unui fost parlamentar să fie suplimentată în funcție de numărul de mandate, fiind astăzi de la 1.483 de lei (pensia pentru cei care au activat doar în perioada 90-92) la… 12.168 de lei, pentru parlamentarii care au avut minimum trei mandate de deputat. Acești bani se furnizează lunar în plus la pensia normală a fostului parlamentar.

 

În 2010, în timpul Guvernului Boc (PD), aceste pensii au fost retrase, prin Legea nr. 119/2010 privind stabilirea unor măsuri în domeniul pensiilor. Numai că 2015, în timpul Guvernului Ponta (PSD), pensiile speciale ale foștilor parlamentari erau reintroduse prin Legea nr. 357/2015.

 

În 2021, în timpul Guvernului Ciucă (PNL), pensiile speciale ale foștilor parlamentari au fost retrase din nou, prin Legea 7/2021. Numai că la 5 mai 2022, Curtea Consituțională a stabilit că desființarea acestor pensii speciale s-a făcut greșit, legea fiind adoptată într-o singură zi, cu încălcarea tuturor termenelor legale. Astfel, statul a plătit retroactiv aceste pensii, pentru perioada în care au fost tăiate.

 

La 26 iunie 2023, parlamentarii au aprobat din nou renunțarea la pensiile lor speciale, numai că din nou PSD a folosit o procedură accelerată, dezbaterea proiectului nefiind anunţată public (nici măcar pe site-ul Parlamentului). Implicit, această mascaradă va continua. Deja a început, cu foștii parlamentari care cer în instanțele de judecată anularea acestui act pe motiv de neconstituționalitate.

 

În acest moment, România plătește 843 de pensii speciale pentru foștii parlamentari. Aceste pensii cresc anual, fiind indexate cu nivelul indemnizațiilor primite de actualii parlamentari. Bugetul alocat pentru plata acestor pensii a crescut de la 20 de milioane de lei (în 2016), la 55 de milioane (în 2023).

 

Cuantumul pensiei speciale de parlamentar se acordă în funcție de numărul mandatelor:

 

• Pensia pentru un singur mandat redus (în ’90-’92): 1.483 de lei;

• Pensie pentru un singur mandat: 2.187 de lei;

• Pensie pentru două mandate: 5.741 de lei;

• Pensia pentru trei sau mai multe mandate: 12.168 de lei (sunt peste 150 de foști parlamentari care încasează această sumă suplimentară la pensia de stat).

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

8 COMENTARII

  1. Rusine domnilor parlamentari!!!
    Demnitatea publica ar trebui privita ca si o mare onoare nu ca o sursa de venit.
    Parlamentari ar trebui sa primeasca doar o diurna si cheltuieli de deplasare in interes de serviciu.

  2. Chiar și Cherecheș?!! Ăștia nu se satura de bani ! Să le de-a Dumnezeu bani încât să nu aibă ce mânca decât bani.Oriunde vor căuta mâncare să nu afle decât bani și să fie nevoiți pentru supraviețuire să mănânce bani ! 🤗

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here