EVENIMENT – În Cavnic, începe a XIV-a ediție a Serbărilor Lenkerului, sania cu volan a etnicului german Blaueinstein

0
511

INEDIT. Lenkerul, sania cu volan construită pentru prima dată în urmă cu 88 de ani de etnicul german  Nicolae Blaueinstein din Cavnic, este sărbătorit astăzi, de la ora 10, în mod oficial, cu a XIV-a ediție a Serbărilor Lenkerului. Locul de desfășurare este cel tradițional, cunoscut de căvnicari, drumul de la Băiuț, iar transportul competitorilor și al spectatorilor este asigurat gratuit de organizatori (Primăria Cavnic), cu sprijinul firmei de transport local.

 

Lenkerul este o sanie cu volan specifică orașului maramureșean Cavnic și a fost inventată din nevoia căvnicarilor care locuiau în partea de sus a orașului de a ajunge mai repede în centrul urbei. Practic, în 1930, etnicul german Nicolae Blaueinstein a construit o sanie căreia i-a montat un volan pentru a elimina efortul făcut atunci când își folosea picioarele pentru a lua viraje, în lungul drum către centrul localității. Tot el a fost nașul inovației, botezând sania cu volan „lenker”, adică cârmuitor.

 

2mnewsATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here