EVENIMENT – În 30 iulie, primul festival internaţional al huţulilor organizat în Maramureş

1
1116
Festivalul Internațional al Huțulilor 2017 va avea loc în Maramureș (sursa foto: doxologia.ro)

PREMIERĂ. În 30 iulie 2017, localităţile maramureşene de pe Valea Vişeului şi Valea Ruscovei vor deveni „scene” pentru desfăşurarea primului festival internaţional al huţulilor găzduit în Maramureş. Evenimentul va fi finanţat şi de Consiliul Judeţean Maramureş, cu o sumă ridicolă, respectiv 20.000 de lei, bani care au fost repartizaţi de dirijorii finanţelor judeţului mai mult să scape de gura singurului reprezentant al minorităţii ucrainene din forul administrativ, consilierul judeţean Nicolae Mişulec.

 

Nicolae Mișulec

„Această manifestare a fost inclusă în Programul judeţean pentru finanţare nerambursabilă din bugetul judeţului a programelor, proiectelor şi acţiunilor culturale şi se va desfăşura în comunele cu semnificative comunităţi ucrainene de pe Valea Vişeului şi Valea Ruscovei. Banii… atât cât sunt, mă bucur că s-au repartizat, pe noi ne ajută foarte mult. E un pas, un prim pas şi este important pentru noi, comunitatea ucraineană, că manifestarea noastră a fost inclusă în calendarul judeţean al manifestărilor culturale”, a precizat consilierul judeţean Nicolae Mişulec.

 

În comunele Bistra şi Repedea se va organiza festivalul, acolo fiind aşteptate delegaţii ale huţulilor din Polonia, Ungaria, Cehia, Austria şi Ucraina.

 

Huţulii sunt un subgrup etnic ce trăieşte în Bucovina, Maramureş, Transcarpatia şi Pocuţia. În România, huţulii locuiesc în comunele Bistra, Poienile de sub Munte, Repedea, Rona de Sus, Ruscova şi Vişeu de Sus (din judeţul Maramureş) şi în comunele Brodina, Breaza, Cârlibaba, Moldova-Suliţa, Moldoviţa, Izvoarele Sucevei, Vatra Moldoviţei şi Ulma (din judeţul Suceava).

 

2mnewsATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

1 COMENTARIU

  1. În Maramureş sunt trei localităţi în care se vorbeşte graiul huţul: Bistra, Crasna şi Valea Vişeului. Locuitorii din Repedea nu sunt huţuli. Repedenii nu se consideră huţuli şi nici nu există date lingvistice, care să ateste faptul că în Repedea se vorbeşte un grai huţul. Cei care încearcă huţulizarea repedenilor sunt nişte semidocţi, ce îşi urmăresc doar propriile interese mizere. Dragilor, documentaţi-vă, ca să nu fiţi în eroare şi să nu mai risipiţi banii judeţului pe fake-uri!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here