EDUCAȚIE – Cu finanțare din Japonia, două licee din Baia Mare și Sighetu Marmației vor avea centre de pregătire în informatică performante

0
1256

CU BANII JAPONEZILOR. Două unități de învățământ din Maramureș vor avea centre de informatică dotate „corespunzător tehnicii moderne”, în urma unei finanțări japoneze. Cele două unități de învățământ din județ, incluse într-un program care prevede dotarea și operaționalizarea a 60 de laboratoare de informatică, sunt Colegiul Național „Gheorghe Șincai” din Baia Mare și Colegiul Național „Dragoș Vodă” din Sighetu Marmației.

 

Proiectul, manageriat de Ministerul Educației Naționale, are o valoare totală estimată la 8,38 milioane de lei + TVA, pentru fiecare laborator inclus în program fiind aproximat un cost de aproape 140.000 de lei, sumă în care este inclusă dotarea centrelor de informatică (cu câte 26 calculatoare și o tablă smart) și extinderea platformei de pregătire a elevilor pentru concursurile de informatică.

 

Finanțarea este asigurată de Guvernul Japoniei (care trimite și 3 specialiști pentru formarea a câte două cadre didactice/centru + un inspector de informatică din cadrul ISJ Maramureș). Proiectul trebuie finalizat în 3 luni de la semnarea contractului.

 

O subliniere: japonezii insistă să ne dea banii, sub formă de grant nerambursabil de 500 de milioane de yeni, din anul… 2015 (!), iar partea română a stabilit cele 60 de centre de informatică din februarie 2018, însă abia la finalul anului 2020 a licitat contractul, câștigătorul fiind în stadiul de evaluare (10 firme și asocieri de firme au depus oferte pentru dotarea centrelor de informatică, în urma unei licitații publice gestionate de Ministerul Educației).

 

2mnews



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here