REACȚIE – Polițiștii și grefierii din Maramureș protestează: nu vor să le fie înghețate salariile în anul 2021

0
679

PROTEST. Polițiștii și grefierii din județul Maramureș protestează în ultima zi a anului 2020, în fața sediului Instituției Prefectului, împotriva Ordonanței de Guvern adoptată în 30 decembrie, care prevede că în anul 2021 salariile bugetarilor rămân plafonate la nivelul din decembrie 2020.

 

Protestele sunt organizate de sindicatele reprezentative ale celor două profesii. Prim ministrul Florin Cîțu a precizat expres că prin această decizie nu au fost micşorate veniturilor celor din sistemul public, doar că nu vor mai fi majorate, așa cum s-a întâmplat în fiecare an în timpul guvernării PSD. În plus, în sectorul bugetar vor fi menținute voucherele de vacanță, iar salariul minim pe economie va fi majorat cu 3,1%.

 

Diferența de percepție a salarizării între sectorul bugetar și cel privat constă în faptul că în sectorul public salariile cresc proporţional cu vechimea în muncă (conform gradaţiilor şi mecanismelor prevăzute în Legea salarizării unitare), în timp ce salariile din mediul privat depind de performanţele şi situaţiile financiare ale firmelor angajatoare.

 

Conform datelor aferente lunii septembrie comunicate de instituția oficială a statului (Institutul Național de Statistică) în administrația publică salariile nete au crescut cu circa 5% față de septembrie 2019, în vreme ce în 17 sectoare din economia privată creșterile au fost mai mici (3,4%) sau salariile chiar au scăzut. În acest moment, salariul mediu brut în sectorul bugetar este de 6.836 de lei, iar în sectorul concurențial/privat este de 4.715 lei.

 

* Foto generică: Hepta Photo Agency

 

Cătălin VISCHI, Liviu DAMIAN



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here